15 tips om jetlag te verslaan

15 tips om jetlag te verslaan Artikel
0

Intercontinentaal reizen beïnvloedt ons bioritme. Met deze tips win jij de oorlog tegen de jetlag.

Ver reizen en uitgerust toekomen – 15 tips tegen jetlag

Een langeafstandsvlucht boeken voor je manager? Of terug naar huis vliegen na een verre vakantie? Intercontinentaal reizen beïnvloedt ons bioritme, en dat kan nefaste gevolgen voor ons werkritme hebben. Wil je gezond reizen en fris en gelukkig aankomen? Met deze tips win jij de oorlog tegen de jetlag.

Oost-west, wat jetlagt best?

De kans op jetlag is groter als je naar het oosten vliegt, omdat je tegen de tijd in gaat.  Jouw dag is gewoon veel korter als je van Brussel naar Hongkong vliegt. Vlieg je naar het westen? Dan reis je met de zon en dus met de tijd mee en heeft jetlag minder vat op je. De dag is voor jou langer dan normaal.

Boek slim

 1. Neem de laatste nachtvlucht - Hou dan – bij het boeken - drie tijdstippen voor ogen: de duur van de vlucht, het tijdsverschil tussen waar je vertrekplaats en bestemming en het uur van vertrek. Kies altijd de vlucht die je de meest volledige nachtrust geeft. Duurt de reis minder dan 6 uur? Boek dan liever een dagvlucht. Neem je toch die korte nachtvlucht? Kies dan de laatste van de avond. Hoe sneller je kunt gaan slapen, hoe beter je lichaam recupereert.
 2. Boek de juiste zetel. De beste manier om echt niet gestoord te worden tijdens een nachtvlucht? Een zeteltje aan het raam.

Speel met tijdzones

 1. Pas vooraf je bioritme aan. Om alvast te wennen aan je nieuwe dag-cyclus, pas je ongeveer 4 dagen voor je vlucht je slaapritme aan. Reis je naar het westen? Ga dan een uurtje later dan gewoonlijk naar bed. Reis je naar het oosten? Ga dan eerder naar bed, en sta ook wat eerder op dan normaal.
 2. Schakel meteen om. Is je toestel opgestegen? Verander je smartphone en horloge meteen naar de tijd van je bestemming. En pas je gedrag aan die nieuwe tijdzone aan. Is het 4 uur ’s nachts op je bestemming? Nestel je onder een dekentje en slaap. Maar is er het nog maar 20 uur? Blijf nog even wakker.

Zorg goed voor jezelf

Lange vluchten vergen veel van je. Het is dus belangrijk dat jij ze comfortabel en gezond beleeft, en jij je lichaam de kans gunt om te herstellen. Als vuistregel kun je rekenen dat je - per uur tijdsverschil - één dag neemt om te recupereren.

 1. Hydrateer je. Drink voldoende water. Vermijd cafeïne en alcohol of drink 2 glazen water bij elk glas wijn of elke kop koffie. Smeer je huid in met vocht inbrengende lotion: het houdt je lichaam fitter. 
 2. Houd je voeten warm. Zorg dat je de schoenen uit kunt doen, en doe een paar comfortsokken aan. Met warme voeten val je gemakkelijker in slaap.
 3. Doe zitoefeningen – terwijl je zit kun je een paar stretchoefeningen doen. Kantel je onderrug een paar keren naar achter en naar voren in je stoel. Hef je voeten op en draai er rondjes mee. En hef je knie op en trek ze even naar toe.
 4. Niet storen. Eet niet tijdens de vlucht en vraag de stewardessen expliciet om je niet te wekken voor een maaltijd.
 5. Kies comfort boven klasse. Draag voor lange vluchten liever kledij die je bewegingsruimte geeft.
 6. Zorg zelf voor een dekentje. Zeker zijn dat je ’s nachts warm genoeg slaapt? Neem een fleece dekentje mee. Ze zijn licht en passen in elke handbagage.
 7. Gebruik oordopjes en een slaapmasker. Zorg dat je in alle rust kunt slapen. Zoek op voorhand uit welke oordopjes het beste voor jou werken. Koop een slaapmasker dat nergens knelt of te los zit.
 8. Bescherm je hoofd & nek. Een nekkussen ziet er misschien gek uit, het voorkomt nekklachten of een heen en weer rollend hoofd.
 9. Wees lief voor je benen. Zet je benen gewoon naast elkaar, of laat je voeten rusten op de voetensteunen. De benen kruisen is niet goed voor de bloeddoorstroming en is ook heel vermoeiend. Slaap je niet? Loop dan eens naar het toilet, stretch je benen en rek je hele lijf uit.
 10. Drink slaapthee. Neem zelf je builtjes slaapthee mee, en vraag de stewardess om warm water meteen als je opgestegen bent.
 11. Zoek het daglicht op. In een volledig ander dag/nachtritme gekatapulteerd? Moet je de dag nog door, terwijl het in jouw hoofd eigenlijk nacht is? Zoek dan zoveel als mogelijk natuurlijk daglicht op: dat remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat je moe maakt.

 

Andere artikels die je kunt meenemen op zakenreis:

Hou rekening met het tijdsverschil
Hoe bereid je een zorgeloze zakenreis voor
Kreukvrij vliegen
Een buitenlandse zakenreiziger ontvangen

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments