5 sollicitatietips die helpen in het behalen van een stage

5 sollicitatietips die helpen in het behalen van een stage Artikel
337

Een stage is een fantastische werkervaring die je een kickstart geeft in je carrière en je persoonlijke ontwikkeling. En het is gewoon een toffe ervaring! Maar wat kan jij precies doen om zo’n leuke stage te bemachtigen? Wij delen 5 tips die jou helpen in het vinden van een stageplaats.

Research

Voor je solliciteert voor een stageplaats die je aanspreekt, wil je natuurlijk zeker weten dat de functie en het bedrijf bij je passen. Externe research helpt je hierin. Hoe informatief de vacature ook is, zoek online zoveel mogelijk informatie op over het bedrijf. Dit zal jou niet alleen helpen bij het beslissen of de stage iets voor jou is en maar het is ook interessante informatie die je ook verder kan helpen in het sollicitatieproces; kennis over het bedrijf en de sector wordt namelijk enorm gewaardeerd door de werkgever tijdens een interview.

Keep your options open!

Het is zeker belangrijk dat je niet te selectief bent bij het kiezen van een stage. Onthoud dat er veel vraag is naar stages: er is dus een grote kans dat je tegenover sterkte competitie staat in het sollicitatieproces. Richt je dus niet op één favoriete stage, maar sta open voor verschillende mogelijkheden. Een bepaalde vacature kan je bijvoorbeeld in eerste instantie minder aanspreken, maar een leuk sollicitatiegesprek voor diezelfde vacature kan je helemaal overtuigd krijgen. Probeer dus niet te veel stageplaatsen af te wijzen op basis van de vacature. Solliciteer voor meerdere stages, zodat je genoeg opties hebt. Je hebt niks te verliezen! Op het online platform StudentJob vind je bijvoorbeeld een ruim aanbod aan stageplaatsen over héél België.

Zoek de juiste motivatie

Geschikte vaardigheden en relevante opleidingen zijn niet altijd genoeg. Een sterke motivatie is essentieel. Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik deze stage lopen? Wat wil ik hieruit halen/leren? Waarom ben ik de juiste kandidaat? Deze vermeld je in je sollicitatiebrief, maar haal dit zeker ook aan tijdens je gesprek.

Professionaliteit is key

Al ervaring met sollicitaties voor bijbaantjes? Super! Dit zal zeker in je voordeel spelen. Besef wel dat het sollicitatieproces voor een stage een level up is. Het cv waarmee je voor die promotiewerk solliciteerde, mag dus niet gerecycled worden. Update je cv en sollicitatiebrief met relevante projecten en professionele werkervaringen die goed aansluiten bij de vacature. Nog tips nodig over hoe je cv er best uitziet? Check dan onze cv tips.

Wees enthousiast

Zoals eerder vermeld, is professionaliteit een must. Maar zorg er wel voor dat je professionaliteit je enthousiasme niet overheerst op sollicitatiegesprek. Je wilt namelijk nog steeds overkomen als een gezellige, gepassioneerde kandidaat die zich goed binnen het bedrijf zal kunnen integreren.

 

Deze blog is geschreven door Ellen Smith, online marketer voor StudentJob BE en NL. Op zoek naar een stageplaats in België en Nederland? Nog verdere tips nodig voor het solliciteren? Bezoek dan onze StudentJob website!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments