5 tips zodat jouw customer service-afdeling hoge ogen gooit

5 tips zodat jouw customer service-afdeling hoge ogen gooit Artikel
0

Een huizenhoog cliché, maar ze sluit als een bus: mensen kopen van mensen die ze leuk vinden. Van mensen met wie ze een fijne band kunnen opbouwen. Waar het dus écht om draait, is klantentrouw. Jouw customer service-afdeling speelt hier een essentiële rol. Want mensen praten over jouw customer service. Ze tweeten erover en vertellen het aan iedereen die het horen wil. Tijd voor vijf tips voor een uitmuntende customer service-afdeling! 

1. Beloof minder, doe meer

Doe je meer dan er verwacht wordt? Dan weet je: de klant zal onder de indruk zijn en buitengewoon tevreden. Maar de vraag is: wat zijn die verwachtingen? Het is belangrijk om open kaart te spelen. Leg de klant haarfijn uit wat je wilt doen voor hem en welke service je biedt. Geen verrassingen, dus. Heb je duidelijk de verwachtingen geschetst? Prima: overtréf ze dan. En je hebt een klant voor het leven. Beloof minder, doe meer. Kan niet mislopen!
 

2. Niet goed, maar memorabel

Wees niet gewoon goed als customer service – zorg dat jouw actie beklijft. Bied je geen gedenkwaardige ervaring voor je klanten? Dan verspreidt je verhaal voor geen meter. Customer service is de nieuwe marketing. Of tenminste: een krachtige tool om jouw marketing op dezelfde lijn te krijgen als de waarden van jouw bedrijf. Zorg dus voor net dat tikkeltje meer. En je verhaal blijft beslist plakken bij je doelgroep.


3. Behandel je werknemers als je eerste klant

Gelukkige medewerkers? Gelukkige klanten! Precies daarom is het belangrijk om niet de klanten, maar de werknemers op de eerste plaats te zetten. Want hun houding en gedrag bepalen de kwaliteit van de customer service en dus de klantentevredenheid. Als medewerkers van de customer service tevreden zijn, dan gaan ze met plezier aan de slag. Als je hen behandelt alsof ze je eerste klant zouden zijn, dan wint de werknemer. En dus ook de klant én het bedrijf!
 

4. Grijp het moment

Waak obsessief over het begin en het einde van je interactie met de klant. Waarom? Omdat het menselijk brein nu eenmaal zo werkt. Deze twee tijdstippen moeten helemaal perfect zijn als je een fijne herinnering in het hoofd van de klant wilt branden. Hoe je dat doet? Neem vriendelijkere mensen aan om de telefoon te beantwoorden. Of om aanvragen via e-mail te beantwoorden. Zorg dat je heel toegankelijk bent, voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld. Of gewoon voor mensen die het niet gewend zijn om met jou zaken te doen.
 

5. Optimaliseer je omgeving

De vorige tip sprak over het belang van het begin en het einde van je interactie. Maar weet wel: de beleving van de klant begint niet altijd wanneer jij dénkt dat ze begint. Bij Disney beseffen ze dit héél goed. Zij zijn niet alleen obsessief bezig met de uitstraling van hun park. Maar ook met de aanpalende omgeving. Want de Disney-ervaring start niet aan de ingang, maar al voor de ingang. Slim gezien!
 
Lees ook:
 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments