6 redenen om een 50-plusser aan te nemen

6 redenen om een 50-plusser aan te nemen Artikel
0

Redenen genoeg om een vijftiger aan te nemen. Wees je bewust van hun troeven en laat je niet afschrikken door hun leeftijd!

Hoewel ze de perceptie meestal tegen hebben, zijn vijftigplussers waardevolle arbeidskrachten. En nu het duidelijk is dat we met z’n allen langer moeten werken, kunnen werkgevers maar beter op tijd inzien dat vijftigplussers aannemen ook z’n voordelen heeft.

 

1. Ervaring op alle vlakken

Werknemers die door en door begrijpen hoe organisaties functioneren, snel en efficiënt inzetbaar zijn, en intussen ook nog eens collega’s kunnen bijstaan met advies. Zeg nu zelf, welke werkgever zou daar niet voor tekenen? Het zijn stuk voor stuk troeven die je niet kan aanleren, maar enkel opbouwt door ervaring. Zij hebben ongetwijfeld veel concrete voorbeelden over hoe ze in het verleden problemen en crisissituaties aanpakten, welke resultaten ze realiseerden, hoe ze collega’s of teamleden begeleidden, compromissen wisten te sluiten met klanten en leveranciers enzovoort.

 

2. Specifieke competenties

De kennis die ze opdeden tijdens hun opleiding, hebben de vijftigers uitgebreid kunnen toetsen aan de realiteit. Specifieke competenties werden op die manier bijgeschaafd, versterkt en aangevuld. Zo is die persoon misschien heel erg vertrouwd met een bepaalde methodologie, specifieke reglementering of wetgeving die relevant is voor jouw bedrijf.

 

3. Loyaal en betrokken

Uit onderzoeken blijkt dat oudere werknemers een stuk loyaler zijn dan de jongere generaties. Ze veranderen minder snel van job en zijn bereid zich te volle in te zetten voor hun werkgever en diens klanten.

 

4. Een breed netwerk

Tijdens hun carrière bouwden ze een breed netwerk op dat op verschillende momenten van pas kan komen in hun job. Klanten, ex-collega’s, leveranciers, vrienden, kennissen… Vaak zijn het interessante professionele contacten, waar ook jij als werkgever de voordelen van zal zien.

 

5. Flexibel

Het cliché wil dat vijftigplussers niet erg flexibel zijn en min of meer zijn vastgeroest in hun job. Het feit dat iemand als vijftigplusser een nieuwe uitdaging zoekt en wil blijven groeien, is echter al een bewijs van het tegendeel. Bovendien kan deze persoon in deze levensfase vaak flexibeler zijn op het vlak van werkuren en beschikbaarheid, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn. Veel vijftigplussers zijn overigens ook flexibel op andere vlakken, bijvoorbeeld in de omgang met collega’s, het gebruik van nieuwe procedures…

 

6. Bereid tot deeltijds werk

Bedrijven hebben het soms moeilijk om functies in te vullen met specifieke competenties of in een bepaalde regio, al dan niet met een deeltijds arbeidsregime. Dat biedt kansen aan vijftigplussers die bereid zijn om wat loon in te leveren om dichter bij huis of vier vijfde te werken. Na een loopbaan van vijfentwintig jaar of langer, is dat misschien niet eens zo’n slecht idee.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments