7 positieve manieren om negatieve collega’s aan te pakken

7 positieve manieren om negatieve collega’s aan te pakken Artikel
1495

Ah, die negativo’s: iedereen heeft er al wel een keer mee te maken gehad. Die collega’s die er altijd in slagen om de goede sfeer naar de vaantjes te helpen, en alles wat je zegt of doet om te draaien tot iets negatiefs. Gelukkig zijn er een aantal - positieve! - manieren om deze zwartkijkers aan te pakken!

1. Toon empathie

Hoe voelt het als jij je ergert, en iemand zegt dat je je rustig moet houden? Helpt niet echt, toch? Je raakt alleen maar meer over je toeren. Het is beter om mee te voelen en een luisterend oor te bieden dan om te zeggen wat iemand zou moeten doen. Dat wekt meestal nog meer ergernis op bij een negatief ingestelde persoon.

2. Discussieer niet

In discussie gaan met een negatief iemand is zowat het slechtste idee dat er is. Negatieve collega’s hebben vaak een uitgesproken mening die ze niet gaan veranderen omdat jij hen probeert te overtuigen. Zo’n discussie eindigt meestal in nog meer negativiteit. Probeer wat opbouwende kritiek te geven en als dat niet helpt: laat het rusten. Hier ga je nooit winnen …

3. Hou het licht

Met negatieve collega’s snijd je beter geen al te zware thema’s aan. Laat je collega zich bijvoorbeeld altijd negatief uit over de werkdruk binnen het bedrijf, laat dit onderwerp dan zo veel mogelijk links liggen. Praat over het weer, muziek of films of andere thema’s waar hij of zij wél al iets positiefs over vertelde.

4. Bied je hulp aan

Vaak is klagen een manier om hulp te vragen van mensen die het moeilijk vinden… om hulp te vragen. Ze zijn er zich ook niet altijd van bewust dat veel mensen hun vraag eerder als een klacht ervaren. Even checken of alles oké is, en of hij of zij wat hulp kan gebruiken, kan al heel wat negativiteit vermijden.

5. Negeer negatieve commentaar

Beloon positief gedrag: een theorie die bij peuters en kleuters altijd wordt toegepast. Maar ook bij fanatieke negativo’s werkt belonen wonderwel! Begint je collega aan de zoveelste negatieve tirade? Dan antwoord je kort en bondig, met oké’s en mmm’s. Vertelt hij of zij iets positiefs? Reageer dan vol enthousiasme en toon je gemeende interesse.

6. Zorg voor extra hulp

Een gesprek met een negatieve persoon gaat makkelijker als je er niet alleen voor staat. De negatieve boodschappen worden dan over alle gesprekspartners verdeeld, en dat maakt het verteren ervan net iets makkelijker.

7. Niks helpt? Negeren wél.

Heb je echt je uiterste best gedaan, maar kan je je collega echt niet uit zijn of haar negatieve spiraal halen? Dan zit er niets anders op dan het contact te beperken tot het noodzakelijke minimum. Negatieve mensen kunnen je emotioneel helemaal leegzuigen: stop dus niet te veel tijd meer in hen.
 
Interessant?
Lees dan ook zeker deze artikels:
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments