7 tips om een hoger salaris te halen uit één gesprek

7 tips om een hoger salaris te halen uit één gesprek Artikel
0

Sollicitatiegesprek, of evaluatie binnenkort? Met een goede voorbereiding en een paar slimme onderhandeltips verdien jij straks meer.

Sollicitatiegesprek, of evaluatie binnenkort? Met een goede voorbereiding en een paar slimme onderhandeltips verdien jij straks meer. 

Weet wat je nodig hebt

Reken op voorhand uit wat je jaarlijks betaalt met je loon, en houd dat cijfer in je achterhoofd bij het onderhandelen.

Weet wat je waard bent 

Speak now, or forever earn less. Lijst op voorhand je kwaliteiten, vaardigheden en behaalde resultaten op. Gebruik jouw meerwaarde voor de job en het bedrijf als wisselgeld bij het onderhandelen.

Weet wat je collega’s verdienen

Hoeveel verdienen professionals met jouw ervaring in je sector? Leg je oor te luisteren bij vakverenigingen, je persoonlijke of professionele netwerk. Lees de Salariswijzer van Bright Plus. Zo stel je geen onrealistische of te lage looneisen.

Weet wat je vraagt

Je werkgever denkt meestal in bruto cijfers: je brutoloon kost hem immers één derde ervan meer. En jij draagt 13% op je brutoloon voor de sociale zekerheid af. Om niet voor verrassingen te staan, bereken je best jouw bruto én nettosalaris op voorhand.

Kijk de kat uit de boom

Laat je interviewer het eerste loonvoorstel doen. Wacht tot je weet dat hij jouw kandidatuur ernstig overweegt. Vraagt hij je een bedrag te noemen? Kaats de bal dan terug, en zeg dat hij de functie beter naar waarde kan schatten. Geef altijd een marge op: tussen de 1300 en 1700 euro netto. Zo behoud jij speelruimte.

Gebruik de 10% plus-regel

Onderhandelen over je loon is niet negatief. Je toont je werkgever dat je weet wat je waard bent. Een gouden regel? Mik op 10 procent meer dan zijn eerste aanbod.

Weeg je loonkansen en extralegale voordelen

Kijk verder dan het loonstrookje lang is. Sta open voor carrièrekansen en extralegale voordelen. Wat leveren een 13e maand, een groepsverzekering, maaltijdcheques of een gsm-pakket je op? Is een salarisverhoging later mogelijk ? Zijn er bonussen naargelang de prestaties? Vraag ernaar: zo krijg je het totale loonplaatje helder.

Maak een salarissimulatie en krijg jouw rapport op maat !

Vul de salaristool nu in

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments