8 redenen om aan een bedrijfsblog te beginnen

8 redenen om aan een bedrijfsblog te beginnen Artikel
0

Op een paar jaar tijd is het aantal blogs en bloggers geëxplodeerd. Niet enkel mensen als jij en ik wagen zich eraan. Ook bedrijven beginnen langzaamaan de voordelen van een bedrijfsblog in te zien. Niet verrassend, want goede content zorgt daadwerkelijk voor een betere reputatie en biedt ook nog eens tal van kansen om een relatie op te bouwen met je gemeenschap. 

Overweeg jij de lancering van een bedrijfsblog maar heb je nog wat overtuiging nodig?
 

Hieronder de belangrijkste redenen om je aan een blog te wagen:

1. Je straalt autoriteit uit
Voor een bedrijf is dit waarschijnlijk de belangrijkste reden om een blog op te starten. Het geeft je nl. de mogelijkheid jouw visie en kennis te delen. Durf hier ook standpunten in te nemen. Wat is bijvoorbeeld jouw visie op een nieuwe beweging binnen de sector? Hoe zie jij jouw functie veranderen? Wat zijn de belangrijkste trends? Best practices? Geef je antwoord op dergelijke vragen, dan positioneer jij je bedrijf als autoriteit binnen je vakgebied.

2. Je deelt jouw kennis
Niet alle blogposts moeten een bepaald standpunt verdedigen of trend aankondigen. Je kunt ook gewoon bepaalde insights met je lezers delen. Tips en tricks worden snel en gemakkelijk met anderen gedeeld en als van toegevoegde waarde gezien. En het moet heus geen boek zijn. Een vijftal doeltreffende tips zorgen al snel voor voldoende leesvoer om je lezers te boeien en te triggeren om jouw content te retweeten, te liken of om een korte reactie achter te laten. 

3. Een boost voor je SEO
SEO is de afkorting van Search Engine Optimization: de score van jouw website bepaalt waar het wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Simpel uitgedrukt kun je aan de hand van blogs de belangrijke pagina’s op je website boosten door er naar te linken. Dit doe je door middel van relevante ankerteksten. Zo kun je zoekmachines nogmaals duidelijk maken waar een specifieke pagina over gaat. Voorbeeld: ik zet in de blogpost de woorden ‘online marketing tips’. Google ziet nu in dat deze pagina relevant is voor de zoekterm ‘online marketing tips’ en laat de site vervolgens hoger scoren in de zoekresultaten.

4. Een boost voor je Google Analytics
Niet alleen komt een bedrijfsblog met interne links je SEO ten goede. Ook jouw site Analytics gaan erop vooruit. Je bindt bezoekers namelijk langer aan je website door ze naar andere pagina’s binnen de site te leiden. Resultaat: een lager bounce percentage, meer pagina’s/sessie en een langere bezoekduur!

5. Regelmatig nieuwe content
Het regelmatig publiceren van nieuwe content op je website gaat niet onopgemerkt bij Google. Veel corporate websites worden zelden aangepast. Het regelmatig posten van nieuwe blogposts geeft aan dat je website actief is en vormt dus een goede aanvulling op je bestaande webpages.

6. Inzicht in je bezoekers
Elke blogpost biedt nieuwe inzichten in de onderwerpen die lezers aantrekken. Ga eens na welke blogs de meeste lezers hebben aangetrokken in de week nadat ze zijn gepubliceerd. Kun je hier een specifiek onderwerp of thema uit afleiden? Dan is het zeker geen slecht idee om hier dieper op in te gaan in verdere blogposts of zelfs aan de hand van andere communicatiemiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een publicatie (print of online), een webinar of workshop of zelfs een bedrijfsfilm. 

7. Interactie = waardevolle content
Net zoals nieuwe content zoekmachines informeert over de activiteit van een webmaster, zo duidt interactie ook aan dat je website waardevolle content bevat. Reacties worden namelijk enkel geplaatst als lezers meer willen weten, zelf willen bijdragen of de auteur rechtstreeks feedback willen geven. Hoe dan ook: een blog met reacties is er één dat lezers heeft geraakt.

8. Nieuwe aandacht voor oudere content
Een blog biedt je bovendien de mogelijkheid om oudere content opnieuw onder de aandacht te brengen. Maak bijvoorbeeld interne presentaties openbaar (via Slideshare) en besteed er een blogpost aan. Zo kun je oudere informatie recyclen zonder er al te veel tijd aan te moeten besteden. Een handig trucje om wat sneller kwalitatieve content te creëren. 

Succes ermee!

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments