9 tips voor een stressvrij leven

9 tips voor een stressvrij leven Artikel
0

Laat stress geen invloed hebben op jouw werkprestaties. Met deze 9 tips ga je stressvrij door het leven.

Stress is een natuurlijk verschijnsel. In de meeste gevallen is stress zelfs gezond: het maakt je alert en gefocust. Op het werk zorgt dit ervoor dat je je deadlines haalt en je job een uitdaging blijft. Bij sport helpt het om net iets sneller te lopen of net iets harder te schoppen.

Wanneer stress het echter van je overneemt en je je hierdoor fysisch en psychisch minder goed voelt, dan is het tijd om actie te ondernemen.

Hoe weet je of je stress hebt?

Het is niet altijd duidelijk of je stress hebt. Zonder het te beseffen zit je te wiebelen met je been, je woelt in je slaap of je hebt nek- en spierpijn. Doe een stresstest om even stil te staan bij jouw eigen stressniveau.

Wat doe je aan stress?

De volgende tips en oefeningen zijn voor iedereen nuttig omdat ze zowel stress kunnen verlagen als voorkomen.

 1. Neem tijd om te ontwaken. Geef je lichaam en geest tijd om wakker te worden. Neem een lange douche en geniet van een uitgebreid ontbijt. Hierdoor begin je rustig en positief aan jouw dag.
 2. Vertrek op tijd. Onverwachte gebeurtenissen onderweg kunnen ertoe leiden dat je te laat op kantoor aankomt. Dit overkomt iedereen wel eens, maar het brengt de nodige stress met zich mee - vooral als jouw manager op je rekent. Vertrek je op tijd, dan kan je files te snel af zijn.
 3. Pauzeer regelmatig. Neem regelmatig een korte pauze en maak eventueel een wandeling tijdens de lunch of zet jezelf comfortabel neer om te mediteren.
  Een effectieve mediteeroefening is de ogen te sluiten en jouw lichaam volledig te ‘scannen’. Je vertrekt bij het voorhoofd en gaat alle spieren af tot aan je tenen. Opgespannen spieren probeer je te ontspannen. Ondertussen adem je langzaam in en uit. Zodra je terug aan jouw bureau zit, zie je alles in een ander perspectief.
 4. Stretch. Zit je al enkele uren achter jouw bureau? Ga dan even naar het toilet voor enkel ontspannende stretchoefeningen. Schud jezelf eerst van kop tot teen los. Zet je handen tegen de muur en plaats één voet naar achter om de kuitspier en achterdijbeenspier te stretchen. Wissel daarna van been. Stretch je nekspieren door om de beurt gedurende enkele seconden naar links te kijken en daarna naar rechts. Rek je rug uit en stretch vervolgens je armen en polsen.
 5. Adem gecontroleerd. Je verlicht snel stress met een ademhalingstechniek waarbij je gedurende 4 seconden inademt via de neus en daarna rustig gedurende 6 seconden uitademt via de mond.
 6. Verzorg je slaap. Het kan soms even duren voor je slaapt doordat je ligt te piekeren. Geef jezelf de tijd om in te slapen: sta niet op na een uurtje wakker liggen om tv te kijken of rond te dwalen in huis. Denk aan ontspannende zaken en voer indien nodig de meditatieoefening uit die hierboven wordt beschreven. Lukt het nog steeds niet? Geen zorgen: enkel jouw lichaam laten rusten is ook goed.
 7. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Veel water drinken, regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende slaap zijn de vier pijlers voor een gezond lichaam. Indien je je goed voelt in je vel heb je ook grotere kans om je mentaal goed te voelen. Vooral beweging heeft een positieve invloed op het verminderen van stress. Uit onderzoek blijkt immers dat dagelijkse beweging - zoals even gaan wandelen of fietsen - even goed en op lange termijn zelfs beter werkt bij de behandeling van depressies dan gespecialiseerde medicijnen.
 8. Beperk het gebruik van koffie, alcohol of tabak. Nicotine, alcohol en cafeïne zijn pepmiddelen en leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk. Een rookpauze inroepen om jezelf tot rust te brengen, heeft dus al snel het tegenovergestelde effect.
 9. Luister naar fijne muziek die je ontspant en opvrolijkt. Bepaalde muzieksoorten hebben een stressverlagend effect. Kan je goed werken met achtergrondmuziek en ziet jouw manager hier geen graten in? Beluister dan iets harmonieus met een rustig tempo, maar laat muziek met scherpe tonen en drukke beats achterwege.


Vond je deze informatie interessant? Lees dan ook deze artikels:

Zo pak jij de najaarsdrukte stressvrij en efficiënt aan
Last van stress op het werk? Lach eens wat vaker!
Beheer je prioriteiten!
Zeg nooit zomaar stress tegen een burn-out

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments