Alarm! Het is warm!

Alarm! Het is warm! Artikel
0

Welke rechten heb je als werknemer op dagen van extreme hitte? En kan je werkgever je naar huis sturen wegens ‘te warm’? We zochten het voor je uit.

Als de maximumtemperatuur op de werkplek overschreden wordt, is je werkgever verplicht een aantal maatregelen te treffen. Die maatregelen werden opgenomen in het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB). Een overzicht:

  • Als je rechtstreeks blootgesteld wordt aan de zon, moet je werkgever zorgen voor beschermingsmiddelen zoals een zonnebril, zonnecrème en een hoofddeksel. Werk je binnen, dan moet hij zonnewering aan de ramen voorzien.
  • Je werkgever moet ook voldoende water of ongesuikerde, niet-koolzuurhoudende dranken voorzien. Die worden best aangeboden op een temperatuur van 10 tot 15 graden. Te koud water zorgt immers voor maagstoornissen.
  • Daarnaast moet de werkgever binnen de 48 uur kunstmatige verluchting op de werkplek voorzien. Kan hij dat niet, dat moeten de rusttijden aangepast -lees verlengd- worden.

Blijken deze maatregelen onvoldoende, dan kan de werkgever autonoom overgaan tot het invoeren van tijdelijke werkloosheid en je effectief naar huis te sturen.
WBGT

Vanaf welke maximumtemperatuur is je werkgever verplicht deze maatregelen te nemen? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig.
Vooreerst wordt er geen rekening gehouden met de temperatuur gemeten met een klassieke thermometer, maar wel met de WBGT-temperatuur (Wet Bulb Globe Temperature). Die wordt bepaald door een vochtige globethermometer en beschrijft het totale werkklimaat. Niet enkel de eigenlijke temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid, luchtsnelheid en stralingstemperatuur van voorwerpen in de omgeving spelen daarbij een rol. Gemiddeld ligt de WBGT-temperatuur enkele graden lager dan de klassieke temperatuur.

Licht, zwaar of halfzwaar

Bovendien hangt het ook af van welk soort werk je doet. Voor licht werk -waaronder de meeste kantoorjobs vallen- moet de vochtige globethermometer 30 graden aangeven voor de maximumtemperatuur overschreden wordt. En vermits de WBGT-waarden gemiddeld lager liggen dan de klassieke temperatuur, gebeurt dat in België zelden of nooit.

Anders is het als je halfzwaar of zwaar werk doet. Dan worden de WGBT-maxima wel af en toe overschreden. Bij een staande job bijvoorbeeld, spreekt het reglement van halfzwaar werk en geldt de maximumtemperatuur van 26,7 graden. Werk je als arbeider op een werf of in de haven, dan geldt 25 graden als maximum en val je onder de categorie zware arbeid.

Bron: VDAB

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments