Alles wat je moet weten over de btw

Alles wat je moet weten over de btw Artikel
0

Je verwerkt geregeld facturen, maar hebt weinig tot geen financiële kennis? Dit handige overzicht vertelt je alles wat je moet weten over de btw.

Je verwerkt geregeld facturen, maar hebt weinig tot geen financiële kennis? Dit handige overzicht vertelt je alles wat je moet weten over de btw. 
 
Je verwerkt geregeld facturen, maar hebt weinig tot geen financiële of fiscale kennis? Niets om je zorgen over te maken, want je bent zeker niet de enige in die situatie. Toch kan enige basiskennis over bijvoorbeeld de btw-wetgeving je dan van pas komen. Met dit handige overzicht heb je alles bij de hand om facturen correct op te stellen en te verwerken, ook als je bedrijf zakendoet met het buitenland. 
 

Wat is de btw?

Btw staat voor Belasting over Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is een belasting die in België wordt geheven op producten en diensten. Het is de bedoeling dat de eindgebruiker uiteindelijk die belasting betaalt, maar omdat het niet duidelijk is waar de productieketen eindigt, betalen ook bedrijven btw. Zij kunnen de btw die ze betalen in veel gevallen recupereren bij de belastingen. Als gewone consument kan je dat niet, en betaal je altijd een totaalbedrag inclusief btw.
 

Btw recupereren: zo werkt het

Elk bedrijf dat zelf btw-plichtig is – dat wil zeggen: elk bedrijf dat zijn klanten btw moet aanrekenen om die daarna door te storten aan de belastingen – mag de btw die het zelf betaalt daarvan aftrekken. Op die manier recupereert een bedrijf dus de btw die het zelf betaalde. Valt de terug te krijgen btw hoger uit dan de btw die het bedrijf moet doorstorten, dan keert de fiscus het verschil uit. Voor een producent gaat het bijvoorbeeld om de btw op de grondstoffen of machines die hij nodig heeft om zijn product te maken, voor een winkelier gaat het om de btw op de goederen die hij afneemt. Ook de btw op de diensten waar een bedrijf een beroep op doet voor zijn werking – bijvoorbeeld de diensten van een communicatiebureau, een webdesigner, een vertaler – kan het aftrekken. In de meeste gevallen mogen bedrijven zelfs btw aftrekken van producten die ze niet doorverkopen maar gratis wegschenken, zoals gadgets om uit te delen op een beurs of een relatiegeschenk voor de klanten.

 

Drie btw-tarieven

In België wordt de btw berekend volgens drie tarieven. Die verschillen naargelang het product of de dienst die wordt verhandeld.
 
  • 6 % vooral voor basisproducten en diensten met een sociaal karakter ( levensnoodzakelijke producten, personenvervoer, landbouwdiensten, …)
  • 12 % voor bepaalde goederen en geleverde diensten die economisch of sociaal gezien belangrijk zijn (zoals kolen, margarine, een tv-abonnement, boeken en tijdschriften …)
  • 21 % op alle andere goederen of diensten (nieuwe auto's, huishoudelijke apparaten, cosmetica, vertaaldiensten, …)

 

Hoe moet je btw vermelden op een factuur?

Voor de belastingdienst is een factuur het bewijs dat er een handelstransactie heeft plaatsgevonden. Daarom is het belangrijk dat je op elke factuur duidelijk vermeldt welk btw-bedrag je aanrekent voor welke dienst of product. Ook als bepaalde diensten zijn vrijgesteld van btw, moet je “vrijgesteld van btw” vermelden op de factuur.
 

Verkopen aan het buitenland: (meestal) geen btw

In sommige gevallen geldt er een vrijstelling van btw. Dat is bijvoorbeeld het geval voor producten die een bedrijf verkoopt aan een bedrijf met een geldig btw-nummer in een ander EU-land.
  • Voert je bedrijf bijvoorbeeld bouwmaterialen uit naar retailers in Nederland, dan hoeft je op de factuur geen btw aan te rekenen. De btw die je werkgever zelf betaalde op de grondstoffen om het geëxporteerde product te maken, mag hij wel nog aftrekken.
  • Heeft de klant in het buitenland geen btw-nummer, dan moet je btw aanrekenen volgens de btw-tarieven die gelden in België.
  • Verkoopt je bedrijf zijn producten rechtstreeks aan consumenten in een ander EU-land, dan moet het zich daar inschrijven en btw aanrekenen volgens het tarief van dat land, tenzij het totale btw-bedrag onder een bepaalde drempel blijft.
  • Op producten die het bedrijf verkoopt aan consumenten buiten de EU moet het geen btw aanrekenen.
 

Goederen die het bedrijf aankoopt in het buitenland

Op de factuur voor een aankoop van een product of dienst uit een ander land – bijvoorbeeld die van een vertaler uit Frankrijk of een webdeveloper uit de VS - zal geen btw-bedrag vermeld staan. Toch zal je werkgever op het aankoopbedrag btw moeten berekenen volgens de tarieven die gelden in België en dat bedrag doorstorten aan de fiscus, alsof hij de diensten of producten verkocht in plaats van aankocht. Dat te betalen btw-bedrag kan hij achteraf wel in mindering brengen, net zoals hij doet voor de btw op goederen die hij aankoopt.
 
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit:

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments