Alles wat je wilde weten over je bedrijfswagen

Alles wat je wilde weten over je bedrijfswagen Artikel
0

Hoera! Jouw oprit is een firmawagen rijker. Maar betaal je daarop zelf nog belastingen? Mag je dochter er ook een ritje mee maken? En wie draait er op voor verkeersboetes? Een antwoord op je vragen.

Belastingen bij privégebruik

Je bedrijfswagen is een extralegaal voordeel. Mag je hem ook in je vrije tijd gebruiken? Dan betaal je er belastingen op. Je geniet namelijk van een ‘voordeel van alle aard’ (VVA): een extraatje dat je krijgt van je werkgever, in plaats van een hoger loon. Hoewel je er dus wel belastingen op betaalt, staat daar ook iets tegenover: je krijgt een wagen die je gratis of tegen een kleine bijdrage mag gebruiken.

Je bedrijfswagen heeft dus invloed op je loonbriefje. De belastingen die je erop betaalt, zitten elke maand verrekend in je loon. Is je VVA klein? Goed nieuws: dan betaal je weinig belastingen op je wagen en hou je een hoger loon over.

Wat mag, wat niet?

Wat mag je allemaal met je bedrijfswagen en wat niet? De meestgestelde vragen:

1. Mag ik mijn auto uitlenen?

Je mag je wagen niet uitlenen. Vraag het wel nog eens na bij je werkgever: vaak maakt die een uitzondering voor je (wettelijk samenwonende) partner en kinderen.

2. Kan mijn baas mijn wagen weer afnemen?

Mag je je auto ook in je privéleven gebruiken? Dan mag je werkgever die niet opnieuw afnemen of door een kleiner exemplaar vervangen. Je bolide maakt deel uit van je wedde, en je baas mag die niet zomaar verlagen.

Wat als je langdurig ziek bent? Dan verandert de situatie zodra je maand gewaarborgd loon is afgelopen. Vanaf dan is de sociale zekerheid verantwoordelijk voor je inkomen – niet je baas. Hij mag dus eisen dat je je auto teruggeeft: check de afspraken die jullie daarover maakten.

Ook bij zwangerschapsverlof bepaalt de car policy van je werk of je je auto moet teruggeven: kijk dat best op voorhand al eens na!

3. Mag ik op reis met mijn firmawagen?

Tijdens je jaarlijkse vakantie mag je met je bedrijfswagen tot in Noorwegen bollen – en verder. Neem je onbetaald verlof op? Dan laat je hem doorgaans beter in de garage staan – tenzij je car policy daarop een uitzondering maakt.

4. Wat bij een boete of een ongeval?

Word je geflitst met je firmawagen? Dan ben jij degene die zijn portefeuille bovenhaalt. Maar wat bij een ongeval? Daarbij zijn er twee scenario’s:

  • ongeval tijdens de werktijd

Je werkgever is aansprakelijk, tenzij het om de gevallen hieronder gaat. Dan ben jij aansprakelijk:

  • zware fouten zoals door het rood rijden, ongeval veroorzaken in dronken toestand, gevaarlijke inhaalmanoeuvres, ...
  • herhaaldelijke lichte fouten zoals voorrang van rechts negeren, foutief manoeuvre, ongeval door onaangepaste snelheid, ...
  • bedrog

Let op: woon-werkverkeer telt niet mee als werktijd. Ook tijdens ziekte-, zwangerschaps- of ouderschapsverlof is je werkgever nooit aansprakelijk.

  • ongeval buiten de werktijd

Jij bent verantwoordelijk voor de kosten van de schade.

Let op: we beschreven hier de algemene principes. In de meeste gevallen mag je op een tussenkomst van je verzekering vertrouwen. Toch staan er in sommige polissen ook uitzonderingen beschreven. Schade veroorzaakt door dronkenschap wordt dan bijvoorbeeld niet gedekt. In zulke gevallen komen de bovenstaande principes van pas.

 

Onze tip voor jou? Lees er je verzekeringscontract en car policy goed op na.

Wat vind jij van een bedrijfswagen als extralegaal voordeel? Laat het ons hieronder weten!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments