Als Belg werken in Nederland: hoe begin je eraan?

Als Belg werken in Nederland: hoe begin je eraan? Artikel
1867

Op een dag vind je de job van je leven… en je nieuwe werkplek bevindt zich in Nederland. Doe je het of doe je het niet? De kilometers zijn nog te overbruggen maar hoe zit het met de fiscaliteit en de sociale zekerheid? Waarop moet je letten en wat moet je regelen bij de start van je carrière bij onze noorderburen?

Burgerservicenummer aanvragen

Als je aan de slag gaat in Nederland, moet je een burgerservicenummer aanvragen. Dit heb je nodig om sociaal en fiscaal in orde te zijn. Je kunt het aanvragen bij een van de 18 gemeentes met een inschrijfvoorziening.

Sociale verzekeringen regelen

Als je voor je Nederlandse werkgever meer dan 25% van je arbeidstijd in Nederland werkt, ben je er ook sociaal verzekerd. Werk je voor dezelfde werkgever nog gedeeltelijk in België (minstens 25%) of heb je een tweede job in België? Dan verschuift de sociale zekerheid naar België. Licht altijd je werkgevers in als je meerdere jobs combineert!

Ziektekostenverzekering

Als je in Nederland sociaal verzekerd bent, ben je verplicht om je te verzekeren tegen ziektekosten. Je moet je binnen de 4 maanden na de start op je job aansluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze. Als je alleenstaand bent of je partner niet werkt, moet je ook partner en/of kind(eren) mee verzekeren. Werkt je partner in België, krijgt hij/zij er een uitkering of is hij/zij er verzekerd, dan zijn jullie kind(eren) daar verzekerd.

Belastingen

Als je als Belg in Nederland werkt, betaal je belastingen en bouw je pensioenrechten op in je werkland. Je moet hiervoor een SOFI-nummer (sociaalfiscaal nummer) aanvragen bij de Belastingdienst Buitenland. Daarnaast blijf je ook aangifte doen in België. Je bent over het Nederlandse netto-inkomen immers gemeentebelasting verschuldigd in België.

Vakantie

Je hebt recht op minstens 20 vakantiedagen per jaar. Hou er rekening mee dat er in Nederland minder officiële feestdagen zijn dan in België. Je ontvangt vakantiegeld. Dit is vaak 8% van je loon en het wordt berekend over 12 maanden. Als je een kind krijgt, heb je recht op zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Dit hangt af van de cao waartoe je behoort.

Kinderbijslag

Dit vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank. De kinderbijslag wordt door Nederland betaald als je alleenstaand bent of je partner niet werkt of ook in Nederland werkt. Als je een partner hebt die (nog) in België werkt, ontvang je kinderbijslag in ons land.

Verschillen op de werkvloer

Naast fiscale en sociale verschillen tussen België en Nederland zijn er een aantal verschillen op de werkvloer. Er is bijvoorbeeld een mentaliteitsverschil: Nederland kent een hardere bedrijfscultuur dan België. Voor ‘schuchtere’ Belgen kan dit overdonderend of onbeleefd overkomen. Hiërarchie speelt ook een minder prominente rol in Nederlandse bedrijven. Het is ‘toegestaan’ om rechtstreeks aan je baas je mening te zeggen of een idee op tafel te leggen. Door hun efficiënte manier van werken bereiken Nederlanders vaak meer dan Belgen. Volgens landgenoten die in Nederland aan de slag zijn, zijn onze noorderburen wel echte ‘regelneven’. Dit leidt tot heel wat organisatorische rompslomp, waardoor hun efficiënte werkwijze soms vertraging oploopt.

Elke situatie is natuurlijk anders. Hierboven heb ik het algemene plaatje geschetst voor ‘de grensarbeider’. Als je gaat werken in Nederland, moet je je sowieso goed informeren vooraf. Ga er niet zomaar van uit dat je overal recht op hebt zoals hier in België. Op die manier betaal je niet te veel belastingen of verzekeringen als je aan de slag gaat bij onze noorderburen.

Meer info over de regelgeving inzake belastingen vind je op de website van de Nederlandse Belastingdienst.

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments