Anders (en goedkoper) op vakantie? Ruil eens je huis

Anders (en goedkoper) op vakantie? Ruil eens je huis Artikel
843

Hoe werkt huizenruil en is het iets voor jou? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Het principe van huisruilen bestaat al sinds de jaren vijftig, maar is de laatste jaren sterk in opmars. Hoe werkt het precies, wat zijn de voor- en nadelen en vooral: is het iets voor jou? We zochten het voor je uit.

Steeds populairder

De groeiende populariteit van huisruilen of home swapping heeft alles te maken met de opkomst van het internet en de ontwikkeling van online huisruilplatformen. De mooie foto’s van prachtige villa’s aan het strand of van ruime appartementen midden in een wereldstad spreken natuurlijk tot de verbeelding, en handige zoekfuncties maken het extra makkelijk om een geschikte ruil te vinden. Bovendien werd het de voorbije jaren veel makkelijker om informatie uit te wisselen over jezelf, je vakantievoorkeuren en je interesses, zodat andere huiseigenaars weten met wie ze te maken hebben. Je kan het een beetje vergelijken met Airbnb, alleen zijn de privéwoningen die je op ruilsites vindt helemaal gratis.

Airbnb, maar dan gratis

Huisruilen kost niets, je betaalt enkel een klein bedrag – 100 à 200 euro per jaar - voor de advertentie die je publiceert voor je eigen huis. Het principe van huizenruil is immers dat je van huis wisselt met de eigenaar van de woning waarin je zelf verblijft tijdens je vakantie. Je kiest zelf je bestemming, de periode waarin je wil ruilen en de duur van de huizenruil. Die laatste kan variëren van één weekend over twee weken tot een jaar. Je moet dus op de vakantiebestemming(en) van je keuze op zoek gaan naar mensen die bij jou thuis willen logeren in een periode die jullie samen overeenkomen.

Sommige mensen kiezen ook voor een gastvrijheid-huizenruil, waarbij je gasten in je huis ontvangt terwijl je zelf thuis bent. Een goede manier om mensen te leren kennen of om gewend te raken aan het idee dat er vreemden in je huis logeren. Want je moet er natuurlijk wel vertrouwen in hebben dat ze zorg zullen dragen voor je woning, net zoals zij erop vertrouwen dat jij goed op hun huis zal passen terwijl je daar verblijft.

Anders en goedkoper reizen

Logeren in een charmante bungalow in Thailand, verblijven in een villa aan een meer in Canada, of een weekje overnachten in een statig herenhuis in New York City. Door aan huizenruil te doen, overnacht je op plekken waar je anders nooit zou komen of die normaal gezien onbetaalbaar zouden zijn, overal ter wereld. Je ervaart je bestemming en de plaatselijke cultuur ook op een heel andere manier, alsof je er zelf woont, en legt contact met mensen in heel de wereld. Bovendien hoef je niet je halve huishouden mee te sleuren in je reiskoffers, want je vindt alles wat je nodig hebt ter plaatse. En door aan huizenruil doen, kan je natuurlijk een stuk goedkoper op vakantie.

Risico’s en verzekeringen

Alle grote huisruilwebsites - zoals Homelink, Huizenruil, Intervac en Home for Exchange – werken met een betalende inschrijving, wat de kans dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met oplichters aanzienlijk verkleint. Bovendien moet je er allerlei persoonlijke gegevens ingeven en kan je elkaar uitgebreid leren kennen via chat, mail of skype voor je effectief tot een huizenruil overgaat.

Wil je problemen zoals schade aan je woning, hoge energie- of telefoonkosten,… vermijden, werk dan altijd met een huisruilcontract en voeg eventueel info toe over het gebruik van bed- en badlinnen, verbruikskosten, internationale telefoongesprekken, enz. Veel banken bieden tegenwoordig ook huisruilverzekeringen aan, bijvoorbeeld als onderdeel van de familiale verzekering. Een ander risico van een huizenruil is dat de mensen met wie je zou ruilen op het laatste moment afhaken. Met een annulatieverzekering – voor je vliegtickets bijvoorbeeld – kan je je ook daartegen indekken.

Checklist: huizenruil, iets voor jou?

  • Je ontdekt graag nieuwe bestemmingen en wil een streek eens op een andere manier leren kennen.
  • Je wilt graag mensen leren kennen met een andere achtergrond en cultuur.
  • Je hebt er geen probleem mee dat anderen tijdelijk in je huis wonen, in je bed slapen, gebruikmaken van je keuken, badkamer, toilet,…
  • Je hebt geen specifieke bestemming voor ogen (dat is immers niet altijd haalbaar) en staat open voor verschillende plekken en ervaringen.
  • Je vindt het niet erg om je vakantie ruim op voorhand te regelen en te plannen (gemiddeld zo’n vier tot zes maanden voor je vertrekt).
  • Je hebt over het algemeen veel vertrouwen in mensen en vindt het geen ramp als er eens een glas of bord sneuvelt in je woning.

Ben je toch nog niet zeker of huizenruil iets voor jou is? Probeer dan eerst eens een verblijf van een weekend of kies voor een gastvrijheid-huizenruil, waarbij je zelf nog een oogje in het zeil kan houden.

Lees ook:

Zeven tips om vanaf dag één volop van je vakantie te genieten

10 x waarom fietsen naar het werk goed voor je is

Zo heeft je tiener een zinvolle zomer

Deze robots vereenvoudigen je leven thuis en op kantoor

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments