Apps, social media en privégesprekken op het werk: zo ga je ermee om

Apps, social media en privégesprekken op het werk: zo ga je ermee om Artikel
0

WhatsApp’en, Pokémon GO spelen en sms’en op het werk: waar trek je de grens en wat kan je er als werkgever tegen doen?

In openbare parken, op officiële begraafplaatsen en zelfs op kantoor. Of je nu een uitgesproken fan bent of juist niet, de Pokémon GO-hype is overal. De kans is dus groot dat je er ook op het werk mee te maken krijgt, met alle uitdagingen van dien. Want net als voor socialmediagebruik of privételefoongesprekken op het werk moet je ergens de grens trekken. De vraag is alleen waar en hoe…

Pokémon, Facebook en WhatsApp op het werk

De tijd dat werkgevers het surf- en chatgedrag van werknemers aan banden konden leggen door de online toegang tot bepaalde website te beperken, is voorgoed voorbij. Zowat iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, al dan niet ter beschikking gesteld door zijn werkgever. De verleidingen van entertainment-, socialmedia-, chat- en nieuwsapps bevinden zich dus letterlijk binnen handbereik. En even een WhatsApp-bericht of sms’je beantwoorden, zo erg is dat toch niet? Alleen blijft het in sommige gevallen niet bij één berichtje beantwoorden of twee minuutjes Facebook checken. Wanneer werknemers tijdens de werkuren op Pokémonjacht gaan op kantoor, of hele gesprekken voeren via sms of WhatsApp, wordt het wellicht tijd om in te grijpen.

Dit zegt de wet

In principe moet een werknemer zich tijdens de werkuren bezighouden met zijn werk. Privégesprekken aan de telefoon of spelletjes spelen op de smartphone kan je met andere woorden verbieden als werkgever. In de praktijk wordt daar – zeker als het over telefoongesprekken gaat – wel wat losser mee omgesprongen. Voor dringende telefoontjes maakt zowat elke werkgever een uitzondering, en over een  telefoontje om af te spreken wie de kinderen ophaalt, maakt vrijwel niemand zich druk. Maar als het gsm- of smartphonegebruik tijdens de werkuren – we hebben het dus niet over de pauzes – de pan uitswingt, kan je wel ingrijpen. Gaat het om een eenmalig incident van korte duur, dan kan je de werknemer in kwestie een schriftelijke verwittiging sturen. Na meerdere schriftelijke verwittigingen kan je eventueel overgaan tot ontslag. De smartphone simpelweg afnemen, is niet toegestaan.

Maar wat met werknemers die goed presteren?

Op elke werkvloer loopt er wel één rond: een werknemer die met een minimum aan inspanningen toch meer dan behoorlijk presteert. Hij belt vaker gemiddeld privé en je betrapt hem ook geregeld op Pokémons jagen tijdens de werkuren, maar hij doet zijn werk goed en behaalt zijn targets. Uitzonderingen toestaan kan natuurlijk niet, want het arbeidsreglement geldt voor iedereen. Met de werknemer in kwestie gaan praten voor je hem een schriftelijke verwittiging stuurt, is dan weer wel een goed idee. Dat geldt trouwens niet alleen voor de mensen die verder goed presteren, maar voor alle werknemers.

Zo pak je het aan

Wil je het smartphonegebruik op de werkvloer inperken, dan is een duidelijke reglementering – die aangeeft wat kan en wat niet – de basis. Die beschrijft het correcte gebruik van internet en smartphones het best zo ruim mogelijk: surfen naar nieuwssites, privémails sturen, het gebruik van apps, social media en chatfuncties, bellen en sms’en. Houdt een werknemer zich niet aan de regels, spreek hem er dan in een persoonlijk gesprek over aan, zonder dat andere collega’s kunnen meeluisteren. Wijs hem op het arbeidsreglement en leg uit wat de eventuele consequenties kunnen zijn als hij zich daar in de toekomst niet aan houdt. Je mag best wat empathie tonen – iedereen heeft er weleens nood aan om zijn gedachten verzetten – maar maak tegelijk duidelijk dat je als werkgever grenzen moet stellen. Verandert er daarna niets aan het gedrag van je werknemer, dan kan je alsnog overgaan tot schriftelijke verwittigingen en – als dat nodig blijkt – ontslag. 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments