“België heeft een uitstekende eetcultuur. Alleen al daarom sprak het me aan.”

“België heeft een uitstekende eetcultuur. Alleen al daarom sprak het me aan.” Artikel
0

Nina Schmitt komt uit Berlijn, studeerde Nederlands aan de universiteit van Wenen en werkt in Brussel. Haar jongste job vond ze dankzij Bright Plus International Talents.

De Duitse Nina Schmitt vond een job als Assessment & Client Service Specialist bij het Center for Creative Leadership.
 
Met haar bachelordiploma Nederlandse taal, literatuur en cultuur op zak, had de uit Berlijn afkomstige Nina Schmitt een grote troef in handen toen ze in België op zoek ging naar een job. Die vond ze dan ook relatief snel, met dank aan haar sterke talenkennis – ze spreekt Nederlands, Engels, Frans, Duits en zelfs een klein beetje Spaans - en aan Bright Plus International Talents.
 
Hoe kwam je erbij om Nederlands te gaan studeren? Deed je dat met de bedoeling om ooit in België of Nederland te werken?
“Het idee om Nederlands te gaan studeren ontstond nadat ik een jaar in Brussel had gewerkt als au pair. Ik was dus al een beetje vertrouwd met de taal en de cultuur. Zo ging ik Nederlandse taal, literatuur en cultuur studeren aan de universiteit van Wenen, en daarna Communicatiewetenschappen aan de universiteit van Tilburg. Maar met die diploma’s een job op niveau vinden, bleek heel moeilijk in Duitsland. De laatste baan die me daar werd aangeboden, was een job bij een wascentrale. Niet bepaald het soort werk waar ik van droomde. Daarom besloot ik om mijn kans te wagen op de Belgische arbeidsmarkt.”
 
Bleek het hier makkelijker om een job te vinden?
“In het begin niet, wellicht omdat ik op mijn cv nog altijd mijn officiële adres in Berlijn vermeldde. Ik ben dan naar Nederland verhuisd, waar ik bij mijn toenmalige vriend introk, en toen ging het plots veel vlotter. Eerst vond ik een stageplaats in de HR-sector, daarna kon ik tijdelijk aan de slag op de marketingafdeling van Bright Plus. Nu werk ik bij het Center for Creative Leadership in Brussel, een Amerikaanse organisatie die opleidingen voor managers organiseert, als Assessment & Client Service Specialist. Ik zorg voor ondersteuning bij assessments, ken scores toe, creëer groepsrapporten, sta in voor de logistiek wanneer er activiteiten georganiseerd worden, …”
 
Is het een job die je ligt?
“Zeker wel, elke dag is anders en zo heb ik het graag. Het is ook een heel dynamische organisatie, we hebben bijvoorbeeld geen vaste bureaus en mogen zitten waar we willen, en thuiswerken is geen probleem. We mogen ook geregeld taalopleidingen volgen en de collega’s zijn stuk voor stuk zeer behulpzaam. Dat maakt het een heel fijne werkomgeving.”
 
Je woonde in Nederland toen je in België werk vond. Waarom ging je daar niet op zoek naar een job?
“In Nederland woonde ik een jaar, maar de cultuur spreekt me veel minder aan. Het politieke systeem in België is een beetje gek, maar jullie hebben wel een uitstekende eetcultuur. Alleen al daarom wilde ik liever hier wonen.” (lacht
 
Je vond hier dus makkelijk je draai?
“Het leven hier was ik al gewend, maar op de werkvloer word je toch weer met verschillen geconfronteerd. Het cliché van de punctuele, overgeorganiseerde Duitser bleek bijvoorbeeld te kloppen. Vroeger stelde ik me weleens vragen als procedures niet zo vlot liepen. Hebben Duitsers een probleem, dan lossen ze dat meteen op. In België gaat men eerst ten gronde uitzoeken wat het probleem precies is, om vervolgens vier oplossingen voor te stellen, aangebracht door vier verschillende departementen. Intussen ben ik dat gewend en zie ik ook de voordelen van die manier van werken. Ik heb me dus perfect geïntegreerd.” (lacht)
 
Welk advies zou je andere expats geven die in België willen werken?
“Wees open-minded en neem je tijd om je aan te passen aan de lokale manier van communiceren en omgaan met elkaar. En werk aan je talenkennis. Het is natuurlijk prima als je Engels spreekt, maar daarmee onderscheid je je niet van andere expats. Een goede kennis van de officiële landstalen zal je sneller aan een job helpen, vooral vlot Nederlands spreken geeft je een voorsprong op de Belgische arbeidsmarkt.”
 
Wat is jouw ambitie op professioneel vlak? Wil je hier blijven?
“Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet. Wat ik wel van plan ben, is om weer meer te gaan bloggen. Over leuke restaurants, shops, naaien, knutselen, reizen ... Op dit moment heb ik dat moeten opgeven wegens tijdsgebrek. Ik droom er ook van om een licentie te behalen in stressmanagement, yoga en tai chi, zodat ik via mijn blog opleidingen kan aanbieden. Het is een langetermijnplan, maar ooit komt het er van.”

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments