Ben jij klaar om het stuur van je (bedrijfs)wagen uit handen te geven?

Ben jij klaar om het stuur van je (bedrijfs)wagen uit handen te geven? Artikel
865

De FOD Mobiliteit gaf groen licht voor zelfrijdende wagens. Mag jouw (bedrijfs)wagen het stuur van je overnemen?

De FOD Mobiliteit gaf groen licht voor zelfrijdende wagens. Mag jouw (bedrijfs)wagen het stuur van je overnemen? 
 
Zelfrijdende auto’s klinken dan wel futuristisch, maar ze bestaan al echt. Robotauto’s zetten ons hele denken over mobiliteit, woon-werkverkeer en autobezit op losse schroeven en openen nieuwe perspectieven.
 

Voordelen van steeds slimmere, (semi-)zelfrijdende wagens

1.     Lager risico op verkeersslachtoffers; 93% van de verkeersongelukken zijn immers het gevolg van menselijke fouten of van afleiding (telefoneren, sms’en, surfen … ).
2.     Minder kans op overdreven snelheid en een stiptere naleving van de verkeersregels.
3.     Mogelijkheid voor ouderen en mensen met een beperking om zich zelfstandig te verplaatsen.
4.     Zuiniger vervoer door een aangepaste rijstijl.
5.     Vlottere mobiliteit door een efficiëntere benutting van de wegcapaciteit en betere onderlinge communicatie/afstemming tussen de wagens.
 

Autonome wagens winnen wereldwijd terrein

In Californië (Google Driverless Car) en Spanje (Volvo's driverless road train) wordt al volop geëxperimenteerd met geautomatiseerde systemen op de openbare weg. Dichter bij huis, in Nederland, gingen onlangs zelfrijdende auto’s en vrachtwagens de snelweg op voor een succesvol experiment.
 
Google verwacht dat zijn autonome auto tegen 2018 marktrijp zal zijn. De grote constructeurs mikken op 2020 om een ‘betaalbare’ versie te lanceren. Jaartallen die dan misschien erg ambitieus klinken, maar die wel aangeven hoe concreet deze innovatieve wagens wel zijn.
 

(Semi-)zelfrijdende wagens in België

Sinds kort zet ook België het licht op groen voor zelfrijdende wagens op voorwaarde dat de constructeurs een test op een gesloten circuit kunnen voorleggen. ‘Er moet wel steeds iemand op de bestuurderszetel blijven zitten die in staat is over te nemen van de computer’, stelt FOD Mobiliteit.
 
De (internationale) wetgeving bepaalt dat een autobestuurder steeds de controle over zijn voertuig moet hebben. Een bestuurder mag dus nog niet op de achterbank plaatsnemen.
Eind vorig jaar reden zo’n 800 Belgische Tesla-bestuurders met het stuur van hun elektrische wagen slechts losjes in de hand.
 

Wat als het fout gaat?

Zelfrijdende wagens mogen de weg op met een autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). In geval van een ongeval, blijft de bestuurder aansprakelijk als hij zelf het voertuig bestuurt. Indien hij kan aantonen dat de fout niet bij hem ligt, komen de fabrikant, softwareleverancier of programmeur in het vizier. Dit wordt een complex verhaal waar alle betrokkenen zich momenteel nog over buigen.
 
 
En… wat vind jij hiervan? Ben jij klaar om het stuur uit handen te geven ? Reageer hieronder!

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments