Bespaar op je eindejaarsbudget, behoud de kerstsfeer

Bespaar op je eindejaarsbudget, behoud de kerstsfeer Artikel
0

De gemiddelde Europeaan geeft in de eindejaarperiode tot 450 euro uit, of 0,7 procent meer dan vorig jaar. Belgische huishoudens spenderen ongeveer 503 euro, een fikse hap uit het gezinsbudget. Hoe houd jij de kerstdagen gezellig en toch voordelig?

Ondanks de crisis geven Europese consumenten in de eindejaarsperiode even veel of meer geld uit dan vorige jaren. Belgen geven 500 euro extra uit, Luxemburgse gezinnen spenderen zelfs 825 euro. Dat blijkt uit de jaarlijkse kerststudie van consultancybedrijf Deloitte. Kerst en Nieuwjaar hebben dus een serieus prijskaartje. Toch hoeft gezelligheid niet duur te zijn. Wie het slim aanpakt, heeft een fijne kerst – zonder de budgetkater. Een paar tips.

 • Plan de uitgave van je Cadeau- of EcoPass. Kreeg je geschenkencheques van je baas cadeau? Plan waar en waaraan je ze uitgeeft. Je Eco-Pass sparen voor die nieuwe ijskast volgend jaar? Zet de aankoopdatum nu al in de agenda. Zo voorkom je dat je cheques vervallen.
   
 • Bepaal je budget, koop met een lijstje. Leg vooraf vast hoeveel je aan cadeaus, eten, kleren wilt uitgeven, en ga er niet over. Maak een boodschappenlijstje – ook voor je cadeaus. En stel je het feestmenu samen? Noteer dan de ingrediënten, en kijk eerst even in je voorraadkasten.
   
 • Betaal contant. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat je hersenen betalen met contant geld als pijn ervaren. Betaal je kerstaankopen dus altijd cash.
   
 • Mail-je kerstkaarten. Volg het voorbeeld van je baas: email je kerstkaarten. Met wat je uitspaart aan postzegels en kaarten, komt budget vrij voor leukere dingen. Of je schenkt het aan een goed doel, en geeft jezelf een fiscaal voordeel cadeau.
   
 • Geef je tijd cadeau. Schenk je familie iets kostbaars: een bon met jouw persoonlijke tijd. Vijf avondjes babysitten, je neefje van fuif afhalen, voor je ouders naar het containerpark rijden, of de auto van je zus naar de keuring brengen, …
   
 • Koop niet voor iedereen. Spreek af dat ieder één cadeau schenkt, en bepaal een budget. Wie voor wie koopt? Geef alle namen op Lootjestrekken.nl in, en laat de site de trekking doen. Je noteert er ook je verlanglijstje. Geen miskopen meer.
   
 • Ga op schattenjacht. Speelgoed, boeken, die lamp uit de jaren zeventig … Jij wilt ze kwijt, een ander zoekt ze – als eindejaarsgeschenk. Zet je spullen nu op Kapaza of een andere koopjessite te koop, en vergaar je eindejaarbudget.
   
 • Wees creatief met feestkledij. Met wat accessoires kleed je die feestjurk van vorig jaar helemaal anders aan. Of je kiest een outfit die nog niemand zag. Wil je echt een nieuwe jurk? Wacht dan tot de koopjesperiode. Of koop na Nieuwjaar je feestkledij van volgend jaar - tegen een absolute weggeefprijs.
   
 • Kleine besparingen die grote winst leveren. Kerstsfeer creëren? Dim de lichten, zet kaarsen, en bespaar op je energiekosten. Een groot nieuwjaardiner in je vaatwasser? Met poeder doseer je beter en verbruik je minder. Vergeet A-merken: dure chocoladekoekjes bij de koffie vervang je zonder blozen met een huismerk. Een bloemetje mee voor de gastvrouw? Koop een boeketje bij Aldi, en leuk het zelf op met wat varens, of grassen. 

We wensen jullie nu al een fijn en voordelig eindejaar.

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments