Casual kledij op de werkvloer: do of don’t?

Casual kledij op de werkvloer: do of don’t? Artikel
2849

Jeansbroeken kunnen tegenwoordig ook op de werkvloer. Maar hoe casual kan je naar het werk?

De jeansbroek raakt steeds meer ingeburgerd op de werkvloer, zo blijkt uit een recent onderzoek van Regus. Maar hoe casual mag je op het werk precies voor de dag komen? We zochten het voor je uit.

Dresscodes op het werk verschillen naargelang het bedrijf en de sector, maar over het algemeen worden ze steeds losser. Dat blijkt uit een onderzoek van flexplekaanbieder Regus, die in januari 2016 zowat 400.000 kantoorwerkers uit 100 landen ondervroeg. Ook in België zijn een maat- of mantelpak al lang niet meer de norm. Zowat 71 procent van de Belgen vindt zo’n outfit zelfs te formeel.

Te informeel voor het werk

Toch zijn er nog altijd regels over wat wel en niet kan op het werk, zelfs als die niet zijn vastgelegd in een arbeidsreglement. Onder andere trainingspakken en zomerse slippers beschouwen de meeste mensen nog altijd als not done op de werkvloer: respectievelijk 91 procent en 85 procent van de Belgen vindt het ongepast. Ook al te onthullende kledij - diepe decolletés, shorts voor mannen en vrouwen, blote buiken - hou je beter voor na de werkuren.

Wat met sneakers of sandalen?

Ook sneakers worden tegenwoordig niet meer geassocieerd met vrijetijdskledij, maar kunnen gerust deel uitmaken van een trendy professionele outfit. Al hangt het er wel van af welke sneakers je draagt en hoe je die combineert. Sneakers in een sobere kleur (wit, zwart of grijs) onder een geklede broek of een mooie rok zijn bijvoorbeeld geen uitzondering op de meeste werkvloeren. Met sneakers in neonkleurtjes onder pakweg een ripped jeans of een hippe trainingsbroek kom je dan weer enkel weg als je in een creatieve sector werkt. Dezelfde afweging kan je maken voor sandalen. Het ene model is al wat gekleder dan het andere, en onder een stijlvolle broek hebben sandalen natuurlijk een heel ander effect dan onder een luchtige zomerjurk. Voor veel Belgen zijn sandalen dan ook een twijfelgeval: maar 32 procent vindt ze aanvaardbaar op de werkvloer.

Dress for success

Tegelijk worden mantelpakjes en maatpakken met das in bepaalde sectoren wel nog frequent gedragen, denk maar aan de bankensector of advocatenkantoren. Ook van mensen in managementfuncties wordt over het algemeen verwacht dat ze op het werk verschijnen in formele kledij. Bovendien bepaalt je look nog altijd hoe professioneel je overkomt, ook in werkomgevingen waar casual kledij heel gewoon is. De kunst is om je kledingkeuze goed uit te balanceren: niet te losjes, maar ook niet overdreven formeel.

Enkele tips die je kunnen helpen in geval van twijfel:

  1. Ga altijd voor kwaliteit: kies voor kledij met een mooie snit in een kwalitatieve stof. Een afgedragen rok in polyester ziet er altijd minder verzorgd uit dan een exemplaar van stevig katoen of fijne zijde. De makkelijkste – en meest voordelige - oplossing is om je enkele basics aan te schaffen die je makkelijk kan combineren en die vele seizoenen meegaan, zoals een eenvoudige zijden blouse, een donkere geklede broek of een mooie rok.
  2. Werk je outfit af met accessoires: met een mooie lederen handtas, een fijn juweel of horloge, een ceintuur of elegante schoenen geef je een eenvoudige outfit een geklede, professionele uitstraling.
  3. Blijf trouw aan je eigen stijl: draag geen kledij waarin je jezelf oncomfortabel voelt. Voel jij je het best in een jeansbroek, combineer die dan bijvoorbeeld met een mooie blouse, een blazer en geklede schoenen voor een casual business look.
  4. Vergeet je kapsel niet: wil je verzorgd voor de dag komen, denk dan ook aan je kapsel. Kies een mooie snit die je makkelijk en snel in model kan brengen of draai lange haren in een handig en stijlvol knotje.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments