Checklist voor duurzame events

Checklist voor duurzame events Artikel
0

Duurzaam ondernemen staat bij alle bedrijven hoog op de agenda. Ook voor de organisatie van evenementen..

Duurzaam ondernemen staat bij alle bedrijven hoog op de agenda. Ook voor de organisatie van evenementen is het belangrijk om duurzaam aan de slag te gaan. Deze events zijn immers het verlengstuk van de organisatie, haar normen en waarden. 
 
Volg deze eenvoudige tips als een leidraad voor een geslaagd duurzaam event.
 

Locatie en mobiliteit
 

Kies voor een locatie met erkend ecolabel (bv Groene Sleutel) of milieumanagementsysteem (ISO14001 …).
 
Ga voor een locatie die makkelijk bereikbaar is via het openbaar transport. Plan doordacht je verplaatsingen tussen verschillende locaties en streef naar gedeelde vervoermiddelen (busvervoer, carpooling …) of ecologisch transport als fietsen of bussen op biodiesel.
 
Optimaliseer je energieverbruik: zet de verwarming of de airco een beetje lager/hoger: een graadje extra opwarmen of afkoelen doet de kostprijs en de milieu-impact met 8 % toenemen. Schakel de verlichting, pc’s, beamers … uit in niet gebruikte vergaderruimtes.
 

Communicatie
 

Geef de voorkeur aan elektronische media boven geprint of gedrukt materiaal. Zo kun je je informatie makkelijk up-to-date houden en ontzie je niet alleen je budget maar ook het milieu. 
 
Start een elektronisch registratiesysteem op dat deelnemers toelaat om presentaties, formulieren, foto’s … te downloaden. 
 
Sensibiliseer alle interne betrokkenen en de deelnemers omtrent duurzaamheid. Leg je duurzame aanpak en keuzes uit zodat je deelnemers begrijpen waarom je bijvoorbeeld geen of weinig papier gebruikt, ecologische gadgets gekozen hebt, milieuvriendelijke schrijfblokken of schrijfgerei en beurstassen, biologische gerechten en wijnen op de menukaart … Duurzaam organiseren is goede PR en wordt gewaardeerd. 
 

Catering
 

Kies voor voedingsproducten uit de lokale, biologische landbouw of fair trade en voorzie seizoenproducten en vegetarische alternatieven in het menu. 
 
Serveer water of fruitsap uit kannen in plaats van individuele flesjes die vaak niet worden leeggedronken en voor verpakkingsafval zorgen. 
 
Beperk het gebruik van plastic of aluminiumfolie en verkies herbruikbare materialen als glas of porselein. Gebruik ook katoenen handdoeken en servetten in plaats van papieren.
 

Tijdens het event 
 

Zorg ervoor dat de signalisatie of de standen recycleerbaar of herbruikbaar zijn. Zet er geen concrete elementen op zoals een datum, waardoor je je materiaal ook nog voor andere evenementen kunt gebruiken. 
 
Voorzie containers voor het selectief inzamelen van papier, verpakkingsmateriaal, glas, organisch afval … en voorzie een inzamelpunt waar herbruikbaar materiaal als badges ingeleverd kunnen worden. 
 
Vermijd snijbloemen als decoratie, want die kun je achteraf niet meer gebruiken op kantoor of voor andere events. 
 
Koop je geschenken of giveaways via fair trade of andere ecologische kanalen. 
 
Meer weten? Surf ook naar http://www.leefmilieubrussel.be/
 
Als assistant organiseer je zonder twijfel tal van events en vergaderingen. Dat vergt de mobilisatie van heel wat mensen en middelen, wat een ecologische impact genereert. Lees ook ‘Geef een groen karakter aan je events’ voor meer informatie over de organisatie van groene evenementen. 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments