Checklist voor een verhuis naar het buitenland: ( 4 maanden voor vertrek)

Checklist voor een verhuis naar het buitenland: ( 4 maanden voor vertrek) Artikel
1473

Vier maanden vóór het vertrek.

Verhuizen naar het buitenland vergt een langere voorbereiding en kost meer dan verhuizen in eigen land. De procedure voor de verzending van het huisraad van het ene naar het andere land kan echter worden opgedeeld in verschillende eenvoudige stappen. Door de onderstaande richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat de verhuizing zeker vlot verloopt.

EXPEDITIEBEDRIJF
ADMINISTRATIE
ROND HET HUIS
LEER MEER OVER JE BESTEMMING

EXPEDITIEBEDRIJF

Kies een expeditiebedrijf:

bel een aantal ondernemingen voordat je beslist of je een full service internationaal verhuisbedrijf of een commercieel expeditiebedrijf gaat inschakelen. Een internationale verhuizer zal misschien het inpakken en laden van het huisraad en meubilair opnemen in zijn tarief; een expeditiebedrijf zal al het werk overlaten aan degene die gaat verhuizen, maar zal misschien wel helpen bij het laden tegen betaling van een toeslag. Vraag naar de nodige documenten en papieren en naar de tarieven. Neem contact op met ten minste drie verhuisbedrijven . Weeg je keuze zorgvuldig af; kijk niet alleen naar de prijs. Kies een bedrijf dat optimaal past bij je situatie en vereisten en vraag ALTIJD naar referenties.

Teken een verhuiscontract zodra je een beslissing hebt genomen. Ook de volgende zaken zijn belangrijk:

 • Zoek de transitotijd op van bij je thuis tot de overzeese haven. Meestal zal dit verschillende weken of zelfs langer duren. Als je nog niet zeker bent waar je precies gaat wonen, kies dan een tijdschema waardoor de lading zo’n twee weken later kan aankomen dan het gezin. Zo vermijd je dat je in de haven misschien een forse prijs moet betalen voor het stilstaan van de vracht, of dat je onverwacht op zoek moet naar een tijdelijke opslagplaats.
 • Maak een verhuisplan op, met onder meer het benodigde aantal pakkisten of te verzenden volume (overeengekomen in het verhuiscontract).
 • Zoek de procedure voor het inpakken van dozen op als je van plan bent dat zelf te doen (bijvoorbeeld lijst van genummerde dozen met afmetingen en beschrijving van inhoud voor de douane).

Bestel verpakkingsmateriaal:

als je je bezittingen zelf inpakt, is dit het geschikte moment om al het benodigde materiaal te bestellen voor het opruimen van het huis. Denk aan dozen (verschillende maten), noppenfolie, inpaktijd, enz.

ADMINISTRATIE

Informeer naar regelingen en beperkingen:

elk land van bestemming heeft zijn eigen regels en reglementen voor de verhuizing van huisraad en de verzending van auto’s. De belastingen op de invoer van auto’s kunnen bijvoorbeeld flink variëren. Vraag op het consulaat of de ambassade:

 • welke documenten vereist zijn;
 • of zaken die het land worden binnengebracht voor persoonlijk gebruik, belastingvrij zijn;
 • het maximale aantal artikelen om invoerbelastingen te ontlopen;
 • de reglementen inzake de invoer van een wagen.

Vraag paspoorten, visums en vergunningen aan:

dien aanvragen voor paspoorten, visums en vergunningen zo gauw mogelijk in. Kijk na wat kort na de verhuizing niet meer geldig is. Als bijvoorbeeld het paspoort van een gezinslid het komende jaar gaat vervallen, vernieuw het dan tijdig.

Verzamel belangrijke documenten:

Het kan verschillende weken duren om officiële afschriften van belangrijke akten en andere documenten te krijgen. Start tijdig de procedure. Breng het volgende mee:

 • Geboorte- en huwelijksakten
 • Naturalisatie, bewijs van staatsburgerschap, enz.
 • Ziekteverzekeringskaarten
 • Vaccinatie-, medische en tanddossiers
 • Academische documenten en diploma’s
 • Tewerkstellingsdocumenten
 • Bewijs van woonplaats (factuur van nutsbedrijf, bankafschrift, enz.)
 • Levenstestament

Geneesmiddelen op voorschrift:

als een gezinslid permanent behandeld wordt voor een medische aandoening, vraag dan om verder de voorgeschreven medicatie te krijgen. Vraag een kopie van het medische dossier over de aandoening.

Internationaal rijbewijs:

vernieuw een rijbewijs als het het komende jaar vervalt, en vraag een internationaal rijbewijs aan. Vraag extra formulieren voor de jaarlijkse vernieuwing van het rijbewijs met de post.

Bankrekeningen en kredietkaarten:

beslis welke rekeningen je zeker moet houden en meld aan de banken in kwestie dat de rekeninghouder in het buitenland zal zijn. Denk aan online internationaal bankieren om vlot overschrijvingen te kunnen doen tussen landen. Verscheur afschriften, kredietkaarten en papieren die je niet nodig hebt.

Fiscale verplichtingen:

elk land heeft zijn eigen regels voor in het buitenland verdiende inkomsten. Zoek uit welke fiscale verplichtingen van toepassing zijn op zulke inkomsten, en verzamel de desbetreffende papieren.

Huisdieren:

als je een huisdier meeneemt, regel dan de nodige vaccinaties en zorg voor een geschikt draagmiddel. Als je beslist om je huisdier niet mee te nemen, trek dan voldoende tijd uit om er een nieuwe thuis voor te vinden.

Vlucht- en hotelboekingen:

koop de vliegbiljetten zodra je een reisdatum hebt gekozen, en vraag naar de bagageregels. Als je eerst van plan bent om in een hotel te verblijven, reserveer dan.

Autoverzekering:

als je een auto verhuist, laat die dan vooraf onderhouden. Maak kopieën van het inschrijvingsbewijs. Als het nieuwe land buitenlandse verzekeringspolissen aanvaardt, vergelijk dan de kosten in beide landen.

ROND HET HUIS

Ruim op:

zo heb je de kans om je bezittingen te sorteren en een grondige schoonmaak te doen.

Begin met inpakken/sorteren:

Als je alles zelf inpakt, begin dan zo gauw mogelijk, en zeker niet later dan drie maanden voor het vertrek. Ruim de zolder op, doe je zomer- of winterkleding weg, in de keuken de dingen die je amper gebruikt, bijvoorbeeld broodrooster, fondueset, tapinstallatie (ze staan misschien achter in je kast), zelfs boeken en video’s (hoe vaak kijk je ernaar/lees je ze?). Haal batterijen uit toestellen, om te vermijden dat ze onderweg gaan lekken.

LEER MEER OVER JE BESTEMMING

Info:

lees boeken en publicaties, bezoek websites en vraag aan vrienden of zij iemand kennen die naar dat land verhuisd is of die er al woont.

Lees meer: Checklist voor een verhuis naar het buitenland - 2 maanden voor vertrek.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments