Collega gezocht? Met deze tips rock je de vacaturetekst

Collega gezocht? Met deze tips rock je de vacaturetekst Artikel
2176

Op je werk zijn ze op zoek naar een nieuwe collega en jij bent gevraagd om een wervende vacaturetekst te schrijven. Om je op weg te helpen hebben we vier tips voor effectieve vacatureteksten. Schrijf je mee?

Op je werk zijn ze op zoek naar een nieuwe collega en jij bent gevraagd om een wervende vacaturetekst te schrijven. Als je bedenkt dat de tekst voor een op de vijf lezers bepalend is om wel of niet te solliciteren, kun je er maar beter even goed voor gaan zitten. Om je op weg te helpen hebben we vier tips voor effectieve vacatureteksten. Schrijf je mee?

1. Beperk de hoeveelheid informatie

Probeer zo veel mogelijk tot de kern te beperken, hoe veelzijdig de functie ook is. Wat zijn de hoofdtaken? Natuurlijk geeft je nieuwe collega misschien ook een keer de planten water. Maar dat betekent niet dat allerlei nevenwerkzaamheden thuishoren in de vacaturetekst. Hetzelfde geldt voor de functie-eisen. Een overload aan eisen, competenties en vaardigheden schrikt kandidaten af. Hou het bijvoorbeeld bij maximaal vijf hoofdtaken en acht functie-eisen. Scheelt jou ook weer werk!

2. Schrijf voor de lezer

Het doel van jouw vacaturetekst is geschikte kandidaten verleiden om te solliciteren. Een persoonlijke aanpak is daarbij een must. Dat betekent dat je de kandidaat al in de intro aanspreekt (met ‘je’ of ‘jij’ natuurlijk, ‘u’ is te afstandelijk als je een nieuwe collega zoekt), anders ben je hem of haar direct kwijt. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Ben jij een talent als het gaat om plannen en organiseren én heb je een prettige telefoonstem?’
 

3. Benadruk leuke en aantrekkelijke aspecten

Gaat de kandidaat aan de slag met gave projecten? Hebben jullie een geweldig team? Of zijn de arbeidsvoorwaarden uitstekend geregeld? Deze zaken trekken lezers over de sollicitatiestreep en verdienen daarom een prominent plaatsje in de vacaturetekst.

4. Keep it real

Uiteraard is het belangrijk dat je de werkplek zo aantrekkelijk mogelijk in beeld brengt. Maar wees ook eerlijk en kritisch. Een team van zestigplussers kun je moeilijk ‘jong en dynamisch’ noemen. Beloof dus geen gouden bergen die er niet zijn, maar schep realistische verwachtingen.

 

Met deze richtlijnen zit de basis van je tekst in ieder geval goed in elkaar. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments