Cultuurverschillen voor beginners

Cultuurverschillen voor beginners Artikel
0

In een ander continent, op een tropisch eiland, in Wallonië, in een bedrijf naast de deur of zelfs gewoon aan de koffiemachine: cultuurverschillen tussen jou en collega’s kan en zal je bijna overal tegenkomen.

En daarbij blijft het niet: ook in contacten met klanten, leveranciers of sponsors kan je er tegenaan lopen. En dat tegenaan lopen, zal vaak niet zo vlekkeloos gebeuren. We Assist You to the rescue: een kleine survivalgids om die awkward momenten te overleven.

DO: Sta open voor verschillen.

Een andere cultuur, dat betekent andere gewoontes, gebruiken, waarden… Of het nu gaat om andere begroetingen, eetgewoontes, manier van werken of keuze van kledij: verschillen zullen er zijn. En gelukkig, 7 miljoen kopietjes van jezelf zou ook maar saai zijn. Have fun in het ontdekken van de verschillen, het is de moeite waard!

DON’T: Jouw cultuur als “de enige correcte” beschouwen.

Racistisch zijn of discrimineren is nooit sexy geweest. Ga verschillen in cultuur dus ook niet gebruiken om de ander als raar te bestempelen of uit te lachen. Toch een lichte neiging om dat te doen? Besef dan dat ook jouw cultuur voor een ander even bizar kan overkomen. Vervang dat negatief denken door een portie nieuwsgierigheid, da’s beter voor je karma ;-).

DO: Keep up your happy face.

Schaamrood waar Heinz Tomato Ketchup jaloers op zou zijn, niemand staat er voor te springen. En ja, het is begrijpelijk dat je bij gênante situaties liever door de grond zakt dan nog “verder de verschillen van de andere cultuur te ontdekken”. Laat je niet ontmoedigen door zulke situaties: iedereen maakt ze vroeg of laat wel eens mee! Hou vooral in je achterhoofd dat:

  • de ander de situatie net even gênant vindt
  • de ander het zal appreciëren dat je interesse toont in zijn/haar cultuur
  • jullie volgende keer op café eens goed zullen kunnen lachen met jullie blooper.

DON’T: Miscommunicatie persoonlijk nemen

Nieuwe collega in de buurt? Even vrolijk die persoon welkom heten, denk jij dan! Jezelf even voorstellen, glimlachen en beleefd een handje als begroeting geven.

In plaats van enthousiast handen te schudden, staat die collega je uitgestrekte arm bijzonder sceptisch te bekijken. Daar sta je dan, met je mond vol tanden en een zwaar genegeerde handdruk. Neem het niet persoonlijk op: handelingen zoals een begroeting kunnen enorm verschillen per cultuur. Voel je dus niet beledigd dat jouw begroeting niet werd aanvaard, de persoon heeft waarschijnlijk gewoon niet door wat je probeert te doen. Om de ongemakkelijke situatie toch enigszins recht te trekken, kan je best gewoon uitleggen wat jouw bedoeling/gewoonte is.

DO: Doe research

Toch niet zo’n fan van bloopers en rode wangen? Wanneer je op voorhand weet dat je in contact zal komen met iemand van een andere cultuur, zoek hier dan al wat info over op. Mister Google staat vol met nuttige info over culturen waar je waarschijnlijk zelfs nog nooit van hebt gehoord. Een eerste kennis over lichaamstaal, gebaren en gebruiken helpt je al een pak verder. Dat jij dan tot Meest Cultureel Geëngageerde Collega van de Maand wordt gebombardeerd, krijg je er als bonus gewoon bij. Zei iemand iets over #lifegoals?

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments