“Dankzij Bright Plus International Talents werd ik eindelijk geholpen”

“Dankzij Bright Plus International Talents werd ik eindelijk geholpen” Artikel
0

Christopher Nicastro verhuisde vorig jaar van Californië naar België en ging als expat aan de slag bij EURid

Christopher Nicastro verhuisde vorig jaar van Californië naar België en ging als expat aan de slag bij EURid.
 
In september vorig jaar verhuisde Christopher Nicastro van Californië naar ons land, zijn Belgische vrouw achterna. Aan het leven in België was hij tegen die tijd al gewend geraakt, maar het vinden van een job liep niet meteen van een leien dakje. Tot hij Bright Plus International Talents ontdekte. “Eindelijk werd ik écht geholpen: binnen de kortste keren had ik een job als PR Coordinator bij EURid, een non-profitorganisatie die de registratie regelt van .eu-domeinnamen.”
 
Je vrouw is Belgische, dus je was al enigszins vertrouwd met de cultuur hier. Was het makkelijk om je aan te passen?
“Ik kende België inderdaad al een beetje. Voor ik hier kwam wonen, reisde ik een zestal jaar heen en weer. In totaal bezocht ik België acht keer, telkens voor een langere periode van twee maanden. Intussen maakte ik mijn studies marketing aan de Humboldt State University af en raakte ik stilaan gewend aan het land en de mentaliteit hier.”
 
Zijn er volgens jou grote verschillen tussen de VS en België?
“Die zijn er zeker. Op het vlak van politiek bijvoorbeeld, en ook in de manier waarop men hier omgaat met zaken als duurzaamheid. Wat me in het begin ook opviel, was dat mensen hier wat meer gesloten zijn dan in de VS. Ik kom uit een klein stadje in Californië, waar ik graag lange wandelingen maakte in de bossen. Als ik daar dan toch iemand tegenkwam, was het heel vanzelfsprekend om elkaar te begroeten. Hier ligt dat anders. Mensen zijn eerder op zichzelf, waardoor het wat meer tijd vraagt om contacten te leggen en vrienden te maken.”
 
Merk je dat ook op de werkvloer?
“Nee, op het werk was het eigenlijk niet zo moeilijk om contact te leggen met mijn collega’s. Iedereen deed moeite om me te leren kennen. Er werken mensen met verschillende nationaliteiten, maar de grote meerderheid zijn toch Belgen. De voertaal is – gelukkig voor mij – wel Engels, al is mijn Frans intussen best goed. Nederlands ben ik nog aan het leren, dat vind ik een stuk moeilijker. Vooral dat accent krijg ik maar niet onder de knie.” (lacht)
“Wat me wel erg opvalt, is dat de bedrijfscultuur hier heel anders is. Bij ons kan je van de ene dag op de andere ontslagen worden, hier in België ben je als werknemer veel beter beschermd en heb je meer rechten.”
 
Vond je snel een job die in de lijn lag van je ambities?
“Ik studeerde marketing en had daar ook enkele jaren ervaring in opgebouwd. In België vond ik een job als PR Coordinator bij EURid, en die sluit inderdaad mooi aan bij wat ik graag doe: content creëren, schrijven, contacten onderhouden met verschillende mensen, …  In het begin liep die zoektocht naar een job niet zo vlot: ik begon te zoeken in Wallonië, waar mijn vrouw en ik wonen, maar daar waren nauwelijks vacatures. Daarom besloot ik mijn zoektocht voort te zetten in Brussel en me daar in te schrijven bij enkele wervings- en selectiekantoren. Ook dat bleek geen succes, tot ik Bright Plus International Talents ontdekte. Eindelijk werd ik geholpen: ze luisterden naar me, stelden me jobs voor en regelden een interview voor me bij EURid. Zo had ik binnen de kortste keren toch een job.”
 
Welk advies zou je mensen geven die van plan zijn in het buitenland aan de slag te gaan?
“Stel jezelf open voor verandering en ga mee met de flow. Geef jezelf de tijd om je aan te passen aan je nieuwe omgeving. Leer van situaties en van de mensen die je leert kennen. En vind je niet meteen je droomjob, doe dan even iets anders, ook als dat minder je ding is. Van daaruit zie je wel weer verder.”

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments