De geheimen van een goed team

De geheimen van een goed team Artikel
0

Hoe leer je op een optimale manier in teamverband werken? Lees onze tips!

Een degelijke en duurzame samenwerking van een werkgroep is van essentieel belang in het bedrijfsleven. Ook als assistant wordt vaak van je verwacht dat je goed functioneert in een team, hoe klein of groot ook.
Hoe leer je op een optimale manier in teamverband werken?
Lees hieronder een aantal tips om nooit uit het oog te verliezen. 

Dagelijks werk

Inzien dat teambuilding een manier van werken is, door er dagelijks mee bezig te zijn, versterkt het saamhorigheidsgevoel binnen een afdeling. Bewust solidair handelen en denken verbetert persoonlijke effectiviteit en de prestaties van een equipe als geheel.
 

Betrokken zijn

Door kennis en vaardigheden te bundelen realiseer je als groep een grotere slagkracht.
Persoonlijk betrokken zijn in zijn rol is een voorwaarde tot succes. Je begrijpt en accepteert dat je als team méér kunt presteren dan ieder afzonderlijk. Het is belangrijk te weten wat de doelstelling van de organisatie is, welke rol het team daarin speelt en wat de bijdrage is van ieder teamlid.

Goed luisteren

Teamgericht samenwerken betekent ook goed naar elkaar luisteren, collega’s respecteren en elkaar laten uitpraten. Conflicten helpen vaak om tot nieuwe inzichten te komen, indien ze constructief benaderd worden. In een gezonde werkcultuur is er ruimte voor discussie.
Onbevreesd je bijdrage kunnen leveren, voortdurend oog en oor hebben voor medeleden en feedback kunnen geven en ontvangen zijn de bouwstenen voor een goed lopend team.
 

Groepsnormen accepteren
Net als in een teamsport – of in een huwelijk – is het gezamenlijk doel voor ogen hebben primordiaal. Daarbij gelden altijd groepsnormen en -waarden. Respect werd al genoemd, maar vertrouwen in elkaar is wezenlijk het fundament van alles. Daarnaast helpt het om heldere werkafspraken en procedures met elkaar af te spreken, zodat misverstanden uit de weg geholpen worden. Ook waardering van elkaars inzet is erg motiverend om op de lange termijn met elkaar te kunnen blijven coöpereren.

Elkaar helpen

Iedere teamspeler heeft de andere nodig om resultaten te bereiken. In een hecht team ondersteunen en helpen de leden zich. Dat vraagt flexibel gedrag en een enthousiaste en positieve houding. Actief en inspirerend gedrag zijn de bouwstenen van een stevige basis, waar het prettig werken is.
 

Ook informeel

Tijd maken voor kleine informele gesprekken met collega’s – tijdens koffiepauzes bijvoorbeeld – draagt ook bij aan werkplezier. Werkplezier vergroot efficiëntie. Bovendien bevordert het delen van persoonlijke zaken wederzijds begrip en inlevingsvermogen.
Actieve inzet in het kader van incidentele ‘teambuilding-activiteiten’ wordt altijd zeer gewaardeerd. Ontspanningsbijeenkomsten zijn gericht op verbetering en consolidatie van de onderlinge sfeer.

Slimme mensen omringen zich voortdurend met sterk talent.

Daarin ligt de sleutel tot succes. En een team moet de visie en het vertrouwen hebben van een groot leider. De houding en inzet van elk individu afzonderlijk, dus ook van de assistant – die vaak een sleutelrol heeft – draagt bij aan de goede afloop van een gezamenlijke onderneming.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments