De invloed van cultuurverschillen bij relatiegeschenken

De invloed van cultuurverschillen bij relatiegeschenken Artikel
984

Voorkom culturele blunders bij het geven van een cadeau aan je professionele relaties
 

Culturele verschillen kunnen verstrekkende gevolgen hebben, zowel negatief als positief. Heeft jouw bedrijf internationale contacten? En sturen jullie ook jaarlijks een relatiegeschenk met Nieuwjaar of voor een andere gelegenheid? Dan kan jij ervoor zorgen dat er geen blunders gemaakt worden. Hou dankzij volgende richtlijnen rekening met de cultuur van de internationale klanten. 
 • Informeer jezelf!
  Hoe geeft men wereldwijd cadeautjes? In diverse westerse zakenculturen is het niet echt nodig om cadeaus mee te brengen in een zakelijke context. Chinezen daarentegen zullen juist bijzonder dure geschenken geven. Ga zorgvuldig na wat de precieze “cadeautjespolitiek” is die in het specifieke land heerst. Worden er wel of geen relatiegeschenken voorzien en / of verwacht? Verwachten ze een kleinigheid, of eerder iets van “waarde”?
   
 • Je geeft een Belg toch ook geen bier
  Als je iets meeneemt, maak er dan wat origineels van en zeker niet iets wat in hun eigen land wordt geproduceerd. Geen wijn voor een Frans bedrijf dus. In Latijnse landen zullen te nadrukkelijke logo’s of internetadressen minder gewaardeerd worden. Goede smaak is daar een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven. Zorg dus voor een zinvol, weldoordacht en smaakvol cadeau. Een echte aanrader is een lokale Belgische specialiteit of iets wat ons land kenmerkt.
   
 • Religieuze verschillen
  Denk bij het geven van een relatiegeschenk ook aan de religieuze opvattingen van je klant. Bij sommige religieuze strekkingen worden er absoluut geen cadeaus gegeven, bij andere net wel. En pas ook op met voedselgeschenken. Zorg ervoor dat iemand met Joodse opvattingen een koosjer cadeau ontvangt, of dat er geen alcohol of varkensvlees aan een islamiet wordt geschonken.
   
 • Zeg het met bloemen…
  Over bloemen is men het zo goed als overal eens: ze worden gegeven in oneven aantallen, en dertien moet vermeden worden. Kijk ook zorgvuldig naar het soort bloem. Sommige bloemen worden namelijk met geliefden, of net met de dood geassocieerd in bepaalde landen.
   
 • De verpakking telt
  Ga na of de traditie het wil dat een cadeau verpakt wordt. In heel wat landen wordt het niet verpakken als “onbeleefd” of zelfs “beledigend” ervaren. Kijk ook naar de kleur van de verpakking. Zo wordt wit geassocieerd met rouw in het Verre Oosten en worden de kleuren rood, groen en geel in India als positief ervaren.
   
 • Wanneer geef je een cadeautje en wanneer wordt het geopend?
  Wanneer je iets aanbiedt, aan wie, en al dan niet in het bijzijn van anderen is ook afhankelijk van de cultuur. In bepaalde landen worden relatiegeschenken pas achteraf geopend. In Zuid-Amerika (niet in Colombia) daarentegen, worden ze in het bijzijn van de gever opengemaakt.
  Een ander dilemma is aan wíe je je geschenk overhandigt wanneer er een hele groep staat. Geef je het aan de verkeerde persoon, dan plaats je de ontvanger in een lastig parket. Moet die namelijk de bezoekers of de eigen baas beledigen. In het geval van delegaties is het verstandig het cadeau te overhandigen aan de delegatieleider. Zorg dus dat je op voorhand weet wie dat is.
   
Kortom: Zoek voldoende informatie over de cultuur van je internationale relatie.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments