De magie van paginanummers in Word ontrafeld

De magie van paginanummers in Word ontrafeld Artikel
0

Verbeter de leesbaarheid van langere documenten aan de hand van paginanummers.

Van toepassing op Word 2010 - 2016

Het is vrij eenvoudig om paginanummers te gebruiken… tot je een afwijkende paginering wil gebruiken. Beeld je het volgende in: je wil een document maken met een titelblad, een 20-tal pagina’s tekst en enkele bijlagen. Onderaan iedere pagina wil je een paginanummer laten verschijnen, maar niet op het titelblad en de bijlagen. Te vaak maken mensen twee aparte documenten hiervoor aan - sounds familiar? - terwijl dit perfect mogelijk is binnen één document.

De truc zit hem in het gebruik van ‘secties’. Deze maken het immers mogelijk om je document op te splitsen in verschillende onderdelen waarvan je de pagina-indeling apart kan beheren. Wil je bijvoorbeeld een document staand opmaken, maar er toch enkele liggende pagina’s invoegen? Dan kan je ook hiervoor secties gebruiken.

Voeg een paginanummering in

Gebruik de paginanummering zoals je die in het begin van het document wil gebruiken. Je kan via het tabblad Header & Footer - Design / Koptekst & Voettekst - Ontwerp al ingeven dat de eerste pagina anders moet zijn via Different First Page / Eerste pagina afwijkend. Hierdoor vermijd je een paginanummer op het titelblad.

Plaats vervolgens de cursor op de plaats vanaf waar je de afwijkende kop- of voettekst wil toepassen. Ga naar het tabblad Layout / Ontwerp druk op de knop Breaks / Eindmarkeringen en kies een Section Break / Sectie-einde.

Kies Continuous / Doorlopend als je bijvoorbeeld een deel van het document in meerdere kolommen wil zetten. Voor onze afwijkende pagina-nummering kies je Next page / Volgende pagina.

Wanneer je nu in de kop- en voettekst gaat kijken, zie je dat je in het tabblad Header & Footer - Design / Koptekst & Voettekst - Ontwerp de optie Link to previous / Aan vorige koppelen kan aan- of uitzetten. Door deze uit te zetten, kan je vanaf dat punt een andere vormgeving en tekst gebruiken. Zo kan je vanaf hier bv. het paginanummer verwijderen.

Als je nadien wil doorgaan met de nummering, pas je dezelfde stappen toe op de plaats waar je de nummering terug wil zien (Section Break, gevolgd door uitzetten van Link to previous). Op deze manier splits je je document op in drie verschillende secties die niet aan elkaar gekoppeld zijn en kan je de middelste sectie wijzigen.

Bron: Xylos

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments