De voor- en nadelen van thuiswerken

De voor- en nadelen van thuiswerken Artikel
0

Denk je bij ‘thuiswerken’ meteen aan gezellige werkdagen thuis, in je pyjama achter je laptop met een lekker koffietje bij de hand en de poes die naast je ligt te spinnen? Dat klopt misschien een béétje want thuiswerken heeft effectief veel voordelen. Als zelfstandige kan ik ervan meespreken. Maar er zijn ook minpunten.

Als freelancer werk ik veel van thuis uit. Ik ondervind er heel wat voordelen van. Maar ik vind het belangrijk dat je je daar niet blind op staart want er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Ik zet graag even de plus- en de minpunten van thuiswerken op een rijtje!

THUISWERKEN, YAY!

Byebye pendelstress

Ik vind het een enorm groot voordeel dat ik niet elke dag hoef te pendelen van en naar het werk. Ik werk niet elke dag van thuis uit - ik ga veel de baan op naar klanten en naar de coworking space. Maar het is heerlijk om op thuiswerkdagen meteen aan de slag te kunnen en ’s avonds niet in de file te staan en daardoor helemaal opgefokt thuis te komen ? Het is trouwens ook goed voor het milieu, alweer een auto minder!

Full focus

Als thuiswerker word je niet afgeleid door luid telefonerende collega’s of gestoord door mensen die om de haverklap iets aan je bureau komen vragen. Zo kan je geconcentreerder werken. Ik zeg niet dat er nul komma nul afleiding is, want ook mijn aandacht verslapt soms eens, bijvoorbeeld wanneer de postbode aanbelt om een pakje te leveren. En dat gebeurt hier toch wel redelijk veel ?

Betere work-life balance

Sinds ik thuiswerk, is mijn work-life balance erop vooruitgegaan. Het is verre van perfect en het blijft constant zoeken naar evenwicht. Maar het is leuk dat ik mijn zoon op tijd kan afhalen in de naschoolse opvang of dat ik overdag het eten kan maken voor ’s avonds, de was ophangen, boodschappen doen… Ik ga geregeld ook lopen, als het in m’n planning past. Het is ontspannend en zo heb ik ’s avonds extra tijd met mijn zoon.

MAAR…

Het is soms eenzaam

Ik ben iemand die graag alleen is. Ik hou van rust, zeker wanneer ik een deadline heb of met een moeilijke opdracht bezig ben. Maar na bijna 3 jaar als thuiswerker heb ik ondervonden dat ‘alleen zijn’ niet altijd een godsgeschenk is. Ik heb af en toe graag mensen om me heen. Niet om de hele tijd mee te babbelen want het werk moet natuurlijk gedaan worden. Maar wel om ervaringen uit te wisselen en een band mee op te bouwen. Daarom ga ik 1 keer per week naar de coworking. Wat ik ook vaak doe, is gaan werken in een coffee bar in de stad. Daar zitten altijd veel freelancers en ook al ken ik die mensen niet, ik voel me dan niet alleen. Plus, het is gewoon gezellig en dat mag ook al eens hé. Ik heb als freelancer de vrijheid om te werken waar ik wil, dus ik vind dat ik er ook van mag profiteren! ?

Je moet duidelijk je grenzen afbakenen

Enerzijds moet je als thuiswerker veel discipline aan de dag leggen om flink aan het werk te blijven en niet te zitten Netflixen terwijl er een berg werk ligt te wachten. ? Daar heb ik geen problemen mee. Wat ik moeilijker vind, is om mijn werk ‘uit’ te zetten. Want het ‘gevaar’ van thuiswerken is dat de grens tussen privé en professioneel vervaagt. Als ik thuis ben en niks speciaals aan het doen ben, heb ik vaak de neiging om te werken. Het helpt dat ik (meestal) werk in een aparte bureau zodat ik de deur kan sluiten na een werkdag. Wanneer ik in de woonkamer gewerkt heb, zorg ik dat ik op het einde van de dag mijn spullen naar de bureau verhuis zodat ik ’s avonds niet met mijn werk geconfronteerd word en in de verleiding kom om nog iets af te werken. En in het weekend trek ik er vaak op uit zodat ik me niet op m’n werk kan storten. Het is een extra reden om veel leuke uitstapjes te plannen. ?

Verkeerde perceptie

Zelf heb ik er niet veel last van, maar van sommige mensen die af en toe thuis mogen werken, hoor ik dat hun baas hen op die dagen strenger behandelt. Je werkgever ziét je niet werken op die dag, waardoor het kan zijn dat hij/zij je harder aanpakt als je een deadline niet haalt of een fout maakt. Het is jammer dat veel mensen een verkeerde perceptie hebben van thuiswerken, zoals ik in de inleiding beschreef…

Ik vind dat de voor- en nadelen van thuiswerken in evenwicht zijn. Ik ben blij dat ik het vaak kan doen, ik zou het niet meer anders willen. Akkoord, er zijn minpunten. Maar hey, de perfecte situatie bestaat niet hé! ?

Werk jij soms van thuis uit? Wat vind je leuk of minder leuk eraan?

Liefs, Josefien

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments