De voordelen van werken op projectbasis

De voordelen van werken op projectbasis Artikel
0

Projecten en projectmanagement zijn van alle tijden. We doen het al eeuwen. Denk maar aan de bouw van de Chinese Muur of de piramides in Egypte, realisaties die in tijdelijke organisaties tot stand kwamen. Sinds eind vorige eeuw wenden bedrijven steeds meer de kracht van de procesgerichte aanpak van projecten aan en worden ze in tal van domeinen opgezet. Waarom?
 

Elk modern bedrijf gebruikt projectmanagement voor een grote diversiteit aan organisatie- en managementproblemen of initiatieven: deze tijdelijke bundeling van krachten maakt het mogelijk om een uniek product of nieuwe dienst te creëren.
 

De voordelen van projectmatig werken zijn legio:

 • Projectmanagement is doelgericht
  De betrokken medewerkers concentreren zich gedurende een bepaalde periode alleen, of grotendeels, op één opdracht. Aan de hand van het projectplan deel je het project op in verschillende fasen met duidelijk gedefinieerde en meetbare doelstellingen waar iedereen naartoe werkt.
  - Kwantitatieve objectieven, bv.:
  o Reductie van de communicatiekost met 25%
  o Verlengen van de levensduur van een toestel met 1 jaar
  - Kwalitatieve doelen, bv.:
  o Verbeteren van de dienstverlening naar de burger dankzij een gestructureerde opvolging van het aantal klachten.
  o Stimuleren van een commerciële houding bij technisch personeel door verkoopstraining en analyse van de verkoopsresultaten.
   
 • Projectmanagement biedt controlemogelijkheden dankzij time & cost management
  Het projectplan koppelt mensen en middelen aan de doelstellingen en de verschillende fasen van het traject. Als projectleider zie je toe op de naleving van de deadlines en budgetten. Je evalueert op vastgelegde tijdstippen de voortgang en weet de teamleden te motiveren om de vooropgestelde afspraken na te komen.
   
 • Projectmanagement werkt over afdelingen heen en bevordert de groepswerking
  Anders dan bij een hiërarchische beslissing van een leidinggevende, zijn bij projectwerk medewerkers uit diverse afdelingen betrokken. Op die manier wordt de kennis van de betrokken experts gebruikt en is het gemakkelijker om samen tot een consensus te komen. Het is een zeer communicatieve werkmethode die daardoor bevorderlijk is voor de onderlinge samenwerking.
   
 • Projectmanagement is valoriserend voor de teamleden
  Projectmanagement stimuleert de motivatie van de betrokken medewerkers. Het is bovendien een creatief proces dat ook zelfstandig werk mogelijk maakt. Dit biedt voor elke medewerker een uitdaging. Daarnaast krijgt je bij projectwerk, anders dan bij vele andere werkmethoden, rechtstreeks feedback, wat het makkelijker maakt om je eigen vaardigheden in te schatten en eventueel uit te breiden.
In ‘De vijf stappen om van elk project een succes te maken’ lees je meer over hoe concreet aan de slag te gaan met projectmanagement.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments