Dit mag je nooit doen tijdens een sollicitatiegesprek

Dit mag je nooit doen tijdens een sollicitatiegesprek Artikel
0

Deze zeven blunders mag je absoluut nooit maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Natuurlijk ben je zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Maar weet dat je niet zozeer op je woorden wordt afgerekend. Werkgevers beoordelen je sneller op basis van je non-verbale signalen en uitstraling. Deze blunders mag je dus absoluut nooit maken tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Ongepaste kledij dragen

Draag geen wulps decolleté of een jeans met T-shirt. Gebruik geen zwoele of oriëntaalse parfums, en overdrijf niet met je make-up. Kleed je liever te formeel dan te casual. Zorg ervoor dat je fris ruikt en er verzorgd uit ziet.

2. Foute lichaamstaal

Achteroverleunen op je stoel, je armen kruisen, friemelen of te veel gesticuleren … Het verraadt arrogantie, onzekerheid of onvolwassenheid. Best oefen je jouw houding en lichaamstaal voor de spiegel, of film jezelf. Sta ontspannen rechtop, met de armen rustig naast het lichaam. Geef een stevige handdruk. Zit rechtop met de voeten naast elkaar op de grond en leun lichtjes naar voor om je interesse te tonen. Dé gouden regel om je lichaamshouding te bepalen? Spiegel die van je gesprekspartner – zonder erin te overdrijven.

3. Geen enthousiasme tonen

Antwoord je plichtsmatig of alleen met ja en neen? Dan kom je niet enthousiast over. En waarom zou je potentiële werkgever dan voor jou kiezen? Toon dus dat je de job écht graag wilt: stel intelligente vragen, geef gedreven antwoorden.

4. Je vorige werkgever afkraken

Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever of collega’s. Het komt niet professioneel over. En geeft de indruk dat je net hetzelfde zou kunnen doen over het bedrijf waar je nu solliciteert. Moet je toch een negatieve ervaring toelichten? Blijf dan objectief en beperk je tot de feiten. Stuur het gesprek naar wat je wel verlangt in een job en belicht waarin je goed bent.

5. Te veel praten, te weinig zeggen

Bereid het gesprek goed voor. Stelt de rekruteerder een vraag, denk er even over na, en antwoord dan helder en to-the-point. Verlies je niet in een woordenstroom of draai niet rond de pot. Maar geef ook geen te korte antwoorden. Je werknemer verwacht een kandidaat die actief meedenkt, intelligent en creatief is.

6. Geen oogcontact maken

Werkgevers nemen niet snel een kandidaat aan die geen of weinig oogcontact maakt. Kijk je gesprekspartner dus aan - liefst 60 procent van de gesprekstijd. Zo toon je interesse en focus.

7. Gebrek aan respect tonen

En last but not least: kom op tijd en liefst iets te vroeg. Reken een half uur bij je reistijd om drukte of tegenslag onderweg op te vangen. Toch vertraging? Meld dat zo snel mogelijk. Kijk nooit op je horloge of gsm tijdens jouw jobinterview. Zorg ervoor dat je rustig de tijd kunt nemen: plan je agenda zo dat het gesprek mag uitlopen. Zorg er zeker voor dat je de naam van je contactpersoon kent én goed uitspreekt – ook bij de onthaalbediende.

Succes!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments