Do or don’t: make-up en accessoires op het werk

Do or don’t: make-up en accessoires op het werk Artikel
2464

Zijn make-up en hoge hakken een must op het werk? En passen studs en piercings bij een professionele look? Do's-and-don'ts voor make-up en accessoires…

Is stijlvolle kledij dé manier om een professionele indruk te maken op het werk, dan is dat misschien nog meer het geval voor make-up en accessoires. Een opvallend juweel kan je outfit bijvoorbeeld helemaal af maken, maar is het ook gepast om naar het werk te dragen? En zijn pumps met hoge hakken wel per definitie stijlvol, of kunnen ze ook té hoog zijn? Deze do’s en don’ts geven je een houvast.

Hoge hakken of niet?

Nadat in Groot-Brittannië een receptioniste werd weggestuurd omdat ze platte schoenen droeg, boog zelfs het Britse parlement zich over de kwestie. Kan een werkgever zijn medewerkers verplichten om hoge hakken te dragen? De jonge Britse receptioniste mag voortaan in elk geval met platte schoenen naar het werk. En zolang het om nette, geklede schoenen gaat – dus liever geen sneakers of sandalen, als je op zeker wil spelen – kan je voor zover wij weten ook bij Belgische werkgevers weinig verkeerd doen.

Wil je toch schoenen met een hakje dragen, dan is daar natuurlijk niets mis mee. Let wel op met al te hoge hakken. Onder een broekpak of jumpsuit kunnen pumps met twaalf centimeter hoge hakken best stijlvol zijn. In combinatie met een korter rokje of een jurkje met decolleté lijkt het al gauw of je klaar bent voor een avondje stappen. En probeer er maar eens elegant mee te lopen, met zulke high heels… Een goeie basisregel: komen je hakken nog van de grond als je op je tenen gaat staan, dan hebben je schoenen een hoogte die comfortabel is én geschikt is voor de werkvloer.

Stoere accessoires met studs

Je houdt van een wat stoerdere look en bent fan van trendy laarsjes met gespen en studs, maar kan je die ook naar het werk dragen? De ene werkvloer is natuurlijk de andere niet, maar als je professioneel wil overkomen, hou je het rock-’n-rollgehalte op het werk beter beperkt. Combineer die coole laarsjes bijvoorbeeld met een stijlvolle zwarte broek en een elegante blouse, en bewaar je distressed jeans of lederen minirok voor een concert of een avondje op café.

Kleurrijke riemen en sjaaltjes

Kleurrijke sjaals, ceinturen, schoenen of juwelen zijn een prima manier om je werkoutfit op te fleuren, maar maak er geen kakofonie van. Een overdaad aan kleurrijke prints en motieven gaat voor de meeste mensen namelijk niet samen met een professionele look. Dat geldt ook voor sjaaltjes die je in je haar bindt: ook al staan ze je beeldig, ze passen net iets beter op het strand dan op de werkvloer.

Tip: ben je een liefhebber van kleurrijke accessoires, ga dan voor een wat soberder outfit. Felle accentkleuren combineer je met een outfit in neutrale basistinten als grijs, donkerblauw of zwart voor een stijlvolle professionele look.

Make-up: overdaad schaadt

Draag je beter wel of geen make-up naar het werk? Daar bestaat nogal wat discussie over. Verschillende onderzoeken - zoals deze studie uit 2016 - wezen bijvoorbeeld uit dat vrouwen die make-up dragen worden gezien als professioneler en dat ze vaak ook meer verdienen. De vraag is of dat een geldige reden is om elke dag met lipstick en oogschaduw aan de slag te gaan. Want te veel bronzer, te felle lippenstift of klonterende mascara geven je ook niet meteen een zakelijke look. Zonder make-up betekent met andere woorden niet noodzakelijk minder verzorgd.

Wil je toch graag make-up dragen om professioneel voor de dag te komen, gebruik het dan met mate. Een goeie mascara om je een frisse, open blik te geven, wat concealer om je wallen weg te werken, eventueel een streepje eyeliner of een vleugje lippenstift in een subtiele kleur zijn over het algemeen voldoende voor een doordeweekse werkdag.

Juwelen, piercings en tatoeages

Steeds meer mensen hebben piercings en tatoeages, maar op de werkvloer worden ze niet altijd op prijs gesteld. Soms omwille van veiligheids- en gezondheidsredenen – denk aan artsen en verpleegkundigen of technici die machines onderhouden en bedienen – soms omdat ze beschouwd worden als “niet neutraal”. In een commerciële functie bij een bank zullen ze bijvoorbeeld moeilijker liggen dan in een administratieve job in pakweg de culturele sector.

Streef je naar een zakelijke uitstraling, dan geldt zowel voor ‘gewone’ juwelen als voor piercings en tatoeages: less is more. Eén opvallende halsketting, lange oorbellen, of een grote ring als eyecatcher kunnen, zolang ze bij je outfit passen én je niet je hele juwelencollectie tegelijk aantrekt. Zo hou je ook grote tatoeages beter bedekt en laat je piercings liever thuis. Tenzij je in de muziek- of entertainmentsector werkt…

Bij twijfel: don’t

Weet je nog steeds niet of dat ene paar schoenen, die felrode lippenstift of die extra large oorringen wel passen bij een professionele look? Dan hebben we nog één tip: twijfel je over een accessoire of over je make-up, dan is de kans groot dat sommige klanten of collega’s er ook hun bedenkingen bij zullen hebben. Als je op veilig wil spelen, bewaar je ze dus beter voor het weekend.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments