Do’s en don’ts als je ontslag neemt

Do’s en don’ts als je ontslag neemt Artikel
3370

Neem ontslag in stijl en rond de samenwerking positief af.

Veranderen van werk doe je niet halsoverkop. Je wilt geen bruggen verbranden, maar met een goed gevoel de deur achter je sluiten. Zo pak je het netjes aan. 
 

Ga aan de slag met deze to do’s:

  1. Maak een objectieve balans op. Het gras lijkt soms groener aan de andere kant, dus beslis niet impulsief om van job te veranderen. Weeg de voor- en nadelen af in functie van je ambities en blijf steeds realistisch. 
  2. Wees voorbereid op een tegenaanbod en bepaal voor jezelf hoe je hierop zal reageren. Sommige werkgevers proberen hun vertrekkende werknemer tegen te houden met een tegenbod. Ook al streelt dit je ego, bepaal voor jezelf waarom je dit al dan niet zou overwegen, en waar je grens ligt.
  3. Blijf een toffe (ex-)collega. Informeer je collega’s op een neutrale en professionele wijze over je vertrek en werk tot het einde leuk met hen samen. Zij behoren tot jouw professioneel netwerk en wetende hoe klein de wereld is, werken jullie in de toekomst misschien nog samen. 
  4. Blijf professioneel tot op de laatste dag, zo kan je met opgeheven hoofd de deur uitgaan. Dit beeld van een plichtsgetrouwe medewerker vormt mee je reputatie. Zowel naar je (ex-)collega’s toe als naar leveranciers, klanten of andere relaties. 
  5. Houd contact met je ex-collega’s. Stuur een afscheidsmail en geef je contactgegevens door. 
 

Vermijd volgende don’ts:

  1. Ga niet onvoorbereid aan de slag. Om een geldig ontslag te geven, moet je regels respecteren en procedures volgen. Informeer je tijdig en zet de juiste stappen. 
  2. Verbrand geen bruggen. Zoek ook bij de afspraken rond je opzegtermijn of –vergoeding diplomatisch naar een win-win voor beide partijen. Probeer niet het onderste uit de kan te halen, maar blijf correct. Er hoeven geen winnaars of verliezers te zijn, maar gewoon twee partijen die een andere weg uitgaan. 
  3. Geef er niet de brui aan wetende dat je binnenkort toch weg bent. Leid je vervanger op en schrijf je taken en werkwijzen neer, zodat je opvolger efficiënt de fakkel kan overnemen.
  4. Sla de uitnodiging voor een exitgesprek niet af. Zie het gesprek als de ideale gelegenheid om opbouwende kritiek te geven waarmee het bedrijf aan de slag kan gaan. Maak je baas of collega’s niet zwart, maar geef waardevolle feedback over hoe jij je werk ervaren hebt en waar verbetering wenselijk is. 
  5. Ga niet op je lauweren rusten, maar bereid je voor op je volgende uitdaging. Ga op zoek naar een nieuwe job die aansluit bij jouw ambities en doelstellingen. Bekijk dit op lange termijn en ga voor een verbetering op inhoudelijk, financieel, praktisch … vlak. Leer uit je vorige job en richt je op de toekomst. 
 
Welke reden jou ook aanzet tot ontslag, ga doordacht te werk en neem geen overhaaste beslissingen. 
 
Lees ook zeker volgende artikels:
 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments