Een functie onder de loep: Medical Assistant

Een functie onder de loep: Medical Assistant  Artikel
1257

Medical Assistants bieden ondersteuning aan medische en farmaceutische teams. Zowel qua administratie, communicatie, patiëntencontacten als projectopvolging, verzekeren zij de vlotte werking van hun organisatie.

Functietitel

Medical Assistant

Functieomschrijving

Een Medical Assistant zorgt voor een professionele ondersteuning van het medisch/farmaceutisch team waarvoor hij werkt. Hij is het centrale aanspreekpunt voor zowel de patiënten als de artsen en leveranciers voor wie hij alle informatie en dossiers opvolgt.

Plaats binnen de afdeling en organisatie

De Medical Assistant waakt over de vlotte administratie en medische ondersteuning voor het medisch team. Hij wordt aangestuurd door de medisch verantwoordelijke of afdelingsverantwoordelijke.

Typische werkgevers

De Medical Assistant werkt voornamelijk in de gezondheidssector: artsenpraktijken, zieken- en rusthuizen, wijkgezondheidscentra, zelfstandige zorgverstrekkers, farmaceutische bedrijven, medische research- en toeleveringsbedrijven, ziekenfondsen, verzekeringsagentschappen en arbeidsgeneeskundige diensten.

Verantwoordelijkheidsgebieden

 • Administratieve spilfiguur: opvolging van afspraken, ontvangst van betalingen, uitwerking van briefwisseling, verslagen en folders, voorbereiding van vergaderingen, postverdeling, verwerking van bestellingen en voorraadbeheer;
 • Medische ruggensteun: verzamelen, vervolledigen en klasseren van de patiëntendossiers en -gegevens, logistieke assistentie bij medische handelingen als metingen of technische onderzoeken;
 • Safekeeper van deadlines voor diverse projecten en onderzoeksprogramma’s;
 • Vertrouwenspersoon voor patiënten: telefonische screening, warm onthaal, vraagbaak voor inlichtingen, behandeling van klachten, behartiging van belangen.

Opleiding

Professionele Bachelor Medical Office Management.

Competenties

Soft skills

 • Affiniteit met de medische sector;
 • Discreet en flexibel al naar gelang de situatie;
 • Mensgericht, sociaalvaardig en empathisch;
 • Ordelijk en nauwgezet zowel met de materialen als de informatie;
 • Stressbestendig met een gezonde dosis organisatietalent;
 • Uitstekende verbale communicatievaardigheid.

Hard skills

 • Vertrouwd met het medisch instrumentarium en de vakterminologie;
 • Kennis van juridische documenten en procedures op vlak van mutualiteit, sociale zekerheidsdocumenten en verzekeringen;
 • Talenkennis: meertalig (NL / FR / ENG);
 • Uitstekende pc-vaardigheden MS Office (Word, Excel, Outlook).

Uitdagingen

Een Medical Assistant vormt de link tussen de patiënt en het medisch team. Hij streeft dan ook naar een gezond evenwicht tussen de noden van de patiënt en die van zijn organisatie. Niet zelden werkt hij in een veranderlijk uurrooster met avond- en weekendwerk, wat de balans tussen werk en privé in het gedrang kan brengen.

Loonsverwachtingen

Medical Assistants worden beloond volgens vaste barema’s. Naast het salaris omvat hun verloningspakket extralegale voordelen als een reisvergoeding, maaltijdcheques of hospitalisatieverzekering.

Promotiekansen

In functie van de grootte van de organisatie waar ze tewerkgesteld zijn, maken de Medical Assistants kans op promotie als zij zich verder specialiseren en hun leidinggevende vaardigheden aanscherpen.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments