Een geweldige bedrijfscultuur? Zo werk jij eraan mee!

Een geweldige bedrijfscultuur? Zo werk jij eraan mee! Artikel
0

Een gezonde, betrokken bedrijfscultuur waarmee jij je kunt identificeren? Zo zorg jij ervoor.

Een betrokken en gezonde bedrijfscultuur leidt naar topresultaten. Het zorgt ervoor dat alle medewerkers zich met hun bedrijf en hun job identificeren en dat ze met meer inzet en plezier werken. En met een aantrekkelijke employer branding trekt een bedrijf ook gemakkelijker talenten aan, en behoudt het ze. Maar wat is een goede bedrijfscultuur? En hoe kun jij er actief toe bijdragen?

Opleidingen tijdens de werkuren? Open dialoog met het management? Of aanmoediging om te groeien? Er bestaat niet echt een uniek recept voor een geweldige bedrijfscultuur. Toch zijn er drie waarden die organisaties met een top employer branding kenmerken.

  • Heldere en aantrekkelijke bestaansreden. Neem Steve Jobs. Hij had een doel en een passie die verder reikten dan geld verdienen. En iedereen bij Apple is daar nu nog van doordrongen. Ze weten wat ze doen en waarom ze belangrijk zijn - voor hun klanten en voor de maatschappij.
  • Medewerkers zijn belangrijk. Krijgen alle medewerkers de kans om te groeien en bij te leren? Mogen ze dingen uitproberen en in vraag stellen? Dan durven ze de risico’s nemen die tot echte resultaten leiden.
  • Positief denken en doen. In bedrijven met een topcultuur is het glas altijd halfvol. Er heerst een optimistische en positieve sfeer zonder blind te zijn voor de realiteit.

Een bedrijfscultuur wordt door de top van het bedrijf vorm gegeven. Toch kan ook jij er actief aan meewerken – binnen je team of je afdeling. En kan je jouw manager voorstellen doen. Met deze vier stappen trek jij een verandering op gang:

1. Duidelijke doelen.

Zet – samen met je manager - heldere doelen voor jezelf, je team of je afdeling uit. Wat is jullie collectieve doel en bestaansreden? Hoe zetten jullie dat in de wereld, en betrekken jullie andere afdelingen erbij?

2. Neem initiatief.

Wacht niet op verandering, maar zet zelf de eerste stap. Dan zullen anderen je voorbeeld volgen. Wil je bijvoorbeeld een fijnere sfeer? Ga dan zelf positief in je werk staan. Benoem vriendelijk de negatieve commentaren van collega’s en spreek onderling af dat jullie altijd naar het halfvolle glas kijken.

3. Zet geduldig door.

Een verandering in gang zetten is als een logge steen verplaatsen. Je stopt er in het begin veel energie in en moet de juiste hefboom vinden. Maar eens de steen losgewrikt is, rolt hij vanzelf. Wil je meer opleidingskansen – voor jezelf én je team? Vertel je collega’s dan telkens weer waarom dat belangrijk is. En toon je manager – concreet – wat de resultaten voor zijn afdeling en het bedrijf zijn.

4. Zorg voor duurzame resultaten.

Wil je een cultuur duurzaam veranderen? Zet een systeem op het getouw dat die verandering ondersteunt. Stel telkens een klein doel voorop, maak er formele afspraken rond en stel cultuurbewakers aan. Vraag je manager om het hele team te belonen, telkens een doel bereikt werd.

Heeft jouw onderneming een geweldige bedrijfscultuur? Welke van de drie cruciale employer branding-waarden kenmerken jouw bedrijf? En hoe dragen jij en je collega’s eraan bij? Laat het ons weten.

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments