Een heldere briefing is de sleutel tot een succesvolle website

Een heldere briefing is de sleutel tot een succesvolle website Artikel
0

Overweeg je een nieuwe website of intranet, een online magazine of app? Lees onze 7 gouden tips voor een vlotte samenwerking met IT’ers.

Overweeg je een nieuwe website of intranet, een online magazine of app? Lees onze 7 gouden tips voor een vlotte samenwerking met IT’ers.

Tenzij je zelf een IT-expert bent, doe je voor een nieuwe website, intranet of andere online toepassingen meer dan waarschijnlijk een beroep op IT’ers. Eventueel ook op een webbureau als tussenschakel tot deze vakspecialisten.

Zo’n project vraagt een degelijke voorbereiding in de vorm van een briefing. Deze helpt jou om je wensen en noden concreet te maken. Hij dient als leidraad voor de vormgever en ontwikkelaar, en als controlemiddel bij de oplevering. Een heldere briefing maakt dan ook alle verschil.
 
Houd daarom rekening met deze 7 tips:
 
1.       Formuleer je opdracht en definieer de doelstellingen van je site/intranet
Wie ben jij als organisatie? Wat is je strategie? Je concept? Wat wil je bereiken? En waarom wens je via dit online kanaal te communiceren? Bepaal meetbare indicatoren als het aantal (nieuwe) bezoekers dat je wilt bereiken of de diverse acties die je er wilt laten plaatsvinden. Stel hiertoe scenario’s op, gebaseerd op het surfgedrag van je bezoekers en waar ze hiervoor op je website terecht kunnen: zich inschrijvingen voor een nieuwsbrief, aankopen doen, aanvragen doorgeven ...
 
2.       Maak een ‘wireframe’ of bouwplan
Dit overzicht is een visueel hulpmiddel dat de verschillende onderdelen als navigatie, indeling en inhoud op je website schetst. Bespreek het met je IT’ers en maak samen een boomstructuur met onderliggende takken: zo breed (aantal takken op hetzelfde niveau) en zo diep (aantal niveaus op onderliggende levels) als nodig.
 
3.       Bepaal de doelgroep(en)
Wil je intern communiceren via een intranet? Of extern naar bedrijven (B2B) of naar particulieren (B2C) toe? Houd rekening met de devices die je doelgroepen gebruiken om de site te consulteren. En zorg er vooral voor dat je site logisch is voor je bezoekers (en niet enkel voor de IT’ers!). Beschrijf verschillende scenario’s en mogelijke surfgedrag in functie van je doelgroepen om ook de structuur van je site te bepalen.
 
4.       Houd rekening met de technische eisen en beperkingen
Gebruik je standaard HTML-pagina’s? Of laat je de website dynamisch genereren uit een database? Waar zal de site gehost worden? Moet hij response zijn? Wens je een database voor het verzamelen van gegevens? En zo ja, welke data wil je vastleggen?
 
5.       Maak een onderscheid tussen ‘must haves’ en ‘nice to haves’
Wil je een Content Management Systeem (CMS) functionaliteit waarmee je de content makkelijk kan publiceren? Een koppeling met een webshop? Een link naar social media kanalen? Hoe wil je Google Analytics en SEO verwerken in je site? Bepaal wat essentieel is en voorzie eventueel een tweede fase voor de ‘nice to haves’.
 
6.       Trek je huisstijl door en verleid je bezoeker met een aantrekkelijke look & feel
Je online communicatie is je visitekaartje dat jouw imago versterkt. Geef je webdeveloper de juiste kleurkeuzes, fonts, beeldmateriaal …  door. Het draagt allemaal bij tot het succes van je site. Veel gebruikte fonts die goed werken op het net zijn Arial, Helvetica en Verdana.
 
7.       Budget en timing
Bepaal het investeringsbedrag, maar ook het budget voor maintenance (een maandelijkse fee of een betaling in regie) en de aanpassingen achteraf. Bespreek wanneer de site live zal gaan, en bepaal hoeveel correctierondes daaraan vooraf gaan binnen het voorop gestelde budget. Bouw zeker ook de nodige tijd in voor een grondige testing op diverse browsers. Zowel door de ontwikkelaars, als door je eigen team. Als je website meertalig is, test dan zeker ook de andere talen!
 
Meer lezen:

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments