Een ode aan de fancy functietitels

Een ode aan de fancy functietitels Artikel
950
hr

Je functietitel: met trots staat hij te blinken in je e-mailhandtekening en / of op je visitekaartje, het omschrijft wat jouw functie is binnen het bedrijf. Maar heb je ook al regelmatig je wenkbrauwen gefronst bij het lezen van andere functietitels van connecties op LinkedIn?

Vele titels zijn erg lang, klinken erg hip en soms zelfs een beetje komisch. Wat dacht je bijvoorbeeld van Accounting Ninja in plaats van financieel manager? Of Chief Visionary / Chief Cheerleader in plaats van CEO? Of nog een mooie: de Chief Happiness Officer – de HR-manager die gelooft dat blije werknemers ook en vooral goede werknemers zijn?

Zo’n titels zijn creatief, klinken aanstekelijk en zijn een tikkeltje (of een tikkeltje veel) gedurfd. Klassieke benamingen maken dus plaats voor fancy functienamen. Al kan het natuurlijk ook wat wollig overkomen. Dekt de titel de lading wel? En weet je op den duur nog voor welke functie je aan het solliciteren bent? Voor manager van een callcenter of voor Chief Chatter? Voor receptionist of Director of First Impressions? Voor telefonist of voor Voice Data Executive?

Er ontstaat een creatieve wildgroei aan functietitels. Toch leuker om ‘sandwich artist’ op je cv te zetten dan medewerker in een broodjeszaak, niet? Of ben je tijdens je studies stagiair of slave boy / girl geweest?

Weg met de traditionele functietitels en leve de fantasierijke benamingen met een leuke twist dus. Een functietitel, het blijft toch ook een statussymbool dat in ere gehouden wordt. Streelt het ego en is prachtig blinkend geprint op het fancy business kaartje.

Om af te sluiten, nog een rondje van zo’n originele namen. Creatief, creatiever, creatiefst:

  • Ambassador of buzz: communicatiemedewerker
  • Aqua Host: badmeester
  • Chief Growth Officer: klusjesman
  • Verloningskoning: payroll manager
  • Hairapist: kapper
  • Grammatical Fascist: copywriter 
  • Spoelbakmanager: afwasser
  • Love Goeroe: dating coach

PS: Hoe is jouw functietitel? Eerder klassiek of net erg out of the box?
Zolang je maar ‘Happiness Manager’ bent van je eigen job, niet?

OVER DE AUTEUR

De Wit Isabel

De Wit Isabel

Al van sinds ze klein was, houdt Isabel er een grote liefde op na: de liefde voor schrijven. En die is voor haar onvoorwaardelijk. Met haar diploma copywriting op zak zoekt ze achter elke gebeurtenis, hoe klein of hoe groot deze ook is, een mooi geschreven verhaal. In persoonlijke stijl en met een subtiele toets humor, schrijft ze met veel plezier levendige blogs.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments