Een online wedstrijd organiseren doe je zo

Een online wedstrijd organiseren doe je zo Artikel
0

Wedstrijden zijn een dankbaar marketinginstrument om je doelgroep(en) te betrekken en je imago te versterken. Hoe ga je online aan de slag en waar houd je rekening mee?

Wedstrijden zijn een dankbaar marketinginstrument om je doelgroep(en) te betrekken en je imago te versterken. Hoe ga je online aan de slag en waar houd je rekening mee?
 
Een online wedstrijd heeft heel wat positieve effecten op je merk. Je kan de aandacht trekken naar specifieke producten en diensten, je publiek betrekken, winnaars gelukkig maken en de loyauteit van je stakeholders verhogen. Zo ga je voorbereid aan de slag.

Het wettelijk kader

De Belgische wetgeving stelt dat het niet toegestaan is om willekeurig een prijs te verloten onder de deelnemers aan een wedstrijd. Als organisatie moet je op een transparante wijze een winnaar kunnen bepalen. Bijvoorbeeld door:
•    het juiste antwoord op een specifieke vraag te geven,
•    de meest originele reactie te plaatsen,
•    de foto met de meeste likes te publiceren.
Goed georganiseerde wedstrijden genereren meer dan 1 reactie, wat betekent dat je best ook een schiftingsvraag toevoegt. De persoon die dan de wedstrijd- én schiftingsvraag het meest correct beantwoordt, wint de wedstrijd.

Top 5 do’s voor de opzet van een online wedstrijd

  • Plan je wedstrijd aan de hand van volgende stappen:
a.     het voortraject: formuleer de wedstrijdvraag, selecteer eventuele sponsors of partners voor de prijzen, identificeer je communicatiekanalen in functie van je doelgroepen;
b.    de looptijd van de wedstrijd zelf: communiceer duidelijk de looptijd en volg continu de online reacties van je publiek op;
c.     het natraject: informeer je winnaars en eventueel ook de verliezers.
  • Bepaal de strategische doelstellingen van de wedstrijd en de doelgroepen die je wenst te bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld een nieuw product naar voor schuiven. Of de aandacht trekken van een specifieke groep van (potentiële) klanten.
  • Kies de juiste communicatiekanalen in functie van deze doelstellingen (website, social media, e-nieuwsbrief …) en maak een advertentie op.
  • Schrijf het wedstrijdreglement uit en publiceer dit samen met de lancering van de wedstrijd.
  • Informeer de winnaars persoonlijk en communiceer hun namen op je website. Deze boodschap over de gelukkige winnaars - eventueel met foto - is een fijne boodschap waar de meeste deelnemers aan je wedstrijd nieuwsgierig naar zijn en die ze zelf ook graag delen.

Een concreet voorbeeld:

We Assist You lanceert regelmatig online wedstrijden, zo bijvoorbeeld ook: ‘Win een Limited Edition Nespresso Lattissima+!’
 
Deelnemers aan de wedstrijd konden een Nespresso-machine winnen door de meerkeuze-wedstrijdvraag te beantwoorden. De wedstrijd liep tussen 18 februari en 6 maart 2015 en werd afgesloten met de schiftingsvraag ‘Hoeveel personen zullen aan deze wedstrijd deelnemen?’
De deelnemers werden gevraagd om akkoord te gaan met het wedstrijdreglement dat via een link gelezen kon worden. Deze wedstrijd werd zowel online als via de e-nieuwsbrief gecommuniceerd.
 
Interessant?
 
Lees ook:

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments