Een professionele outfit beïnvloedt je manier van denken

Een professionele outfit beïnvloedt je manier van denken Artikel
0

Formele kledij zorgt ervoor dat je abstracter gaat denken, zo blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek. En laat dat nu precies een typische eigenschap zijn van managers …

Dat je beter geen jeans met sneakers draagt naar een sollicitatiegesprek of een belangrijke vergadering, wist je al. Maar misschien is het wel een goed idee om altijd een formele outfit aan te trekken, ook als je thuis werkt. Toch als we een recent onderzoek van de Columbia University en de California State University mogen geloven. Hun experimenten wezen namelijk uit dat de kledij die je draagt je manier van denken beïnvloedt.
 

De psychologie van powerdressing

Naar het psychologische effect van kledij werd eerder al onderzoek gedaan. Zo weten we intussen dat mensen sneller geneigd zijn om te luisteren naar iemand die formele kleren draagt, dan naar iemand in een casual outfit. Draag je zelf formele kleren of schoenen met hoge hakken, dan voel je je ook anders. Dat is de psychologie van powerdressing: je voelt je zelfverzekerder en komt daardoor vanzelf professioneler over.
 

Abstract denken

Het recente onderzoek uit de VS wees uit dat formele kledij er ook voor zorgt dat je anders denkt. De proefpersonen die in dit onderzoek formele kledij moesten aantrekken  – in dit geval universiteitsstudenten - besteedden onder andere minder aandacht aan details, maar waren beter in staat om het grotere geheel te zien. Hun vermogen om concreet te denken nam dus af, maar ze werden beter in abstract denken wanneer ze formele kledij droegen. Kregen ze bijvoorbeeld een foto te zien van een man die een huissleutel in een slot stak, dan beschreven ze die actie eerder als ‘het huis beveiligen’ dan als ‘de deur op slot doen’.
 

Omgaan met negatieve feedback

Het feit dat je abstracter gaat denken wanneer je formele kledij draagt, heeft volgens onderzoeker Michael Slepian een aantal voordelen. Zo kan je negatieve feedback makkelijker verwerken als je die op een abstracte manier benadert. Kritische opmerkingen kan je bijvoorbeeld beter kaderen, zodat je ze niet zo persoonlijk neemt en ze minder impact hebben op je zelfvertrouwen. Op een abstracte manier nadenken over geld en budgetten helpt je bovendien om slimmere beslissingen te nemen op lange termijn, en minder impulsieve uitgaven te doen. Een abstracte manier van denken is dan ook een typisch kenmerk van sterke managers, die perfect weten waar ze naartoe willen zonder zich te verliezen in details.
 

Elke dag in broekpak naar het werk?

De vraag die de onderzoekers niet beantwoordden, is of het effect op je denkproces opnieuw afneemt naargelang je vaker formele kledij draagt. De studenten die deelnamen aan de test, droegen gewoonlijk erg vlotte kledij zoals shortjes en flipflops. Alleen al het nieuwe van de situatie, het feit dat ze plots een blouse met een deftige rok of een hemd met das moesten aantrekken, had wellicht een impact op hun manier van denken. Blijf je dus abstracter denken, ook als je elke dag formele kledij draagt? Onderzoeker Michael Slepian denkt alvast van wel. Hij ziet het effect van formele kledij zelfs toenemen nu de kledingstijl op kantoor steeds losser wordt en mensen steeds vaker casual gekleed gaan. Wil je dus vooruit in je job, dan weet je vanaf nu wat je te doen staat …
 
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit:

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments