Een vertaalbureau kiezen: hoe ga je te werk?

Een vertaalbureau kiezen: hoe ga je te werk? Artikel
1471

Op zoek naar een vertaalbureau? Dan ga je beter niet over één nacht ijs. Volgend stappenplan leidt je met concrete tips naar het beste bureau.

Moet je regelmatig teksten laten vertalen? Of heb je een grote vertaalopdracht klaarliggen die je onmogelijk intern kunt afhandelen? Dan is het een goed idee om in zee te gaan met een vertaalbureau. Maar hoe vind je het neusje van de zalm? Enkele concrete tips.
 

Kies voor een gecertificeerd vertaalbureau
 

Vertalingen van een uitstekende kwaliteit, voor minder ga je uiteraard niet. Maar hoe vind je een kwalitatief vertaalbureau? Een handige maatstaf is het Europese kwaliteitscertificaat. ElaN Languages behaalde in 2008 als eerste vertaalbureau in de Benelux het EU-kwaliteitscertificaat EN 15038 voor vertaaldiensten. Dat betekent dat onze interne bedrijfsprocessen werden doorgelicht, net als de kwalificaties van onze vertalers en revisoren.
 

Geef de voorkeur aan native speakers
 

Werkt het vertaalbureau van je voorkeur met native speakers (die vertalen naar hun moedertaal)? Dan is de kans groot dat de vertalingen ‘natuurlijk’ aanvoelen en dat de teksten vlot leesbaar zijn. Zeker als die native speakers er ook een uitgebreid specialisatiegebied op nahouden.
 

Vertalingen in elk bestandsformaat 
 

Je staat er niet altijd bij stil, maar vaak heb je vertalingen nodig in een specifiek bestandsformaat. Denk maar aan PowerPoint, InDesign of HTML (voor websites). Vraag je vertaalbureau of het de vertalingen in hetzelfde bestandsformaat en zelfs in dezelfde lay-out kan opleveren. Dat bespaart je veel tijd en het nodige knip- en plakwerk.
 

Deadlines vergelijken
 

Niet alleen de kwaliteit van de vertalingen telt, ook de snelheid speelt een belangrijke rol. Pols naar de geschatte levertijd en ga na of spoedvertalingen een optie zijn. Let er wel op dat een korte opleveringstermijn niet gepaard gaat met een lagere vertaalkwaliteit.
 

Kwaliteitscontrole door revisie
 

Een degelijk vertaalbureau doet sowieso een interne kwaliteitscontrole. Daarbij ondergaan de teksten na vertaling een grondige revisie. Bij ElaN Languages gebeurt dit steevast door een native speaker. Zo ben je er altijd zeker van dat de vertalingen aan een bepaalde kwaliteitsstandaard beantwoorden.
 

Offertes en proefvertalingen
 

De proef op de som nemen? Een proefvertaling of een proefperiode biedt soelaas. ElaN Languages voert gratis en met plezier een proefvertaling van één pagina (max. 300 woorden) voor je uit. En nieuwe klanten krijgen sowieso een maand lang tien procent korting op al hun vertalingen. Tip: vraag sowieso verschillende offertes op. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. 
 

OVER DE AUTEUR

ElaN Languages

ElaN Languages

ElaN Languages is uw expert in gespecialiseerd vertaalwerk en bedrijfsgerichte taaltrainingen.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments