Efficiënt netwerken doe je zo

Efficiënt netwerken doe je zo Artikel
0

Netwerken vergroot jouw vakkennis, verbreedt je werkgebied en vergemakkelijkt je job. En het is eenvoudiger dan je denkt.

Netwerken. Je denkt erbij misschien aan Britse old boys clubs, of aan ondernemers die bij de borrel grote deals sluiten. Maar netwerken is iets wat je elke dag doet. En niet alleen om een nieuwe job te vinden of om promotie te maken. Met netwerken maak je jezelf zichtbaar en zet jij jezelf met jouw talenten in de kijker – binnen en buiten je bedrijf. Het vergroot jouw vakkennis, verbreedt je werkgebied en vergemakkelijkt je job. En: het maakt je werk gewoon veel leuker.

Geef om te krijgen

Bij netwerken geldt één principe: geef om te krijgen. Deel je kennis en je kennissen met anderen uit je netwerk. Door jezelf gul op te stellen, bouw je aan waardevolle relaties die je kunt aanspreken als jij ook iets nodig hebt.

Toon jezelf, wees jezelf

Waar je ook bent, en met wie je ook praat: toon interesse in de ander en  vooral: toon wie je bent. Zeg wat je doet en wees specifiek. Zeg niet: ik ben assistant in een groot bedrijf. Maar vertel over het project dat jou het meeste voldoening gaf en wat je eraan bijdroeg. Wees niet verlegen: als je met passie over je werk praat en ook actief luistert naar de ander komt het niet als pochen over. Zorg ervoor dat je ook online zichtbaar bent. Zorg voor een verhalende cv op We Assist You of deel jouw expertise in een commentaar op blogs en vakartikels. En wees vooral jezelf. Mensen praten liever met iemand die oprecht en authentiek is dan met iemand die een show opvoert.

Stel je doel

Houd bij het netwerken altijd een specifiek doel voor ogen. Wil je een job in de petrochemie? Zoek dan naar iemand in je omgeving die de sector kent. Wil je manager meer informatie over een nieuwe werkaanpak? Ga via jouw contacten actief op zoek naar mensen die ermee vertrouwd zijn. Trek dan je stoute schoenen aan en neem contact op – met je gemeenschappelijke kennis als referentie en een goed voorbereid vragenlijstje. Wees niet bang dat je ongelegen komt: mensen zijn meestal bereid om hun best practices te delen.

Zoek eerst in je eigen kringen

Meestal onderschat je jouw eigen netwerk. Je kent veel meer mensen dan je denkt. Heb je een specifieke vraag? Stel ze aan een vriendin, kennis of zus. Je weet nooit wie zij kennen. Door contact te leggen met bekenden van je bestaande relaties heb je meteen toegang tot een veel groter netwerk. Besteed dus veel zorg aan je huidige relaties, luister goed naar wat en wie ze kennen en help hen ook als ze bij je aankloppen met vragen.

Kwaliteit boven kwantiteit

De meeste mensen hebben een netwerk van 150 mensen –kennissen van kennissen incluis. En dat is waardevoller dan 1000 visitekaartjes. Een goede netwerkrelatie is immers gebaseerd op wederzijds vertrouwen en dat groeit omdat je gelooft in elkaars integriteit, betrouwbaarheid en expertise. Je moet voelen dat je op je netwerkrelaties kunt rekenen en zij moeten weten dat ze op jou een beroep kunnen doen.

Leer je collega’s kennen

Een goed netwerk binnen je eigen bedrijf is van levensbelang – vooral als je in een grotere organisatie werkt. Investeer in relaties met andere afdelingen. Maak een praatje met je collega’s – ook met dereceptionist, de boekhouder of de systeembeheerder. Toon interesse in hun werk en wie ze daarbuiten zijn. Zo heb je een inventaris in je hoofd van wat mensen kunnen, kennen en doen. En weet jij hoe je hen kunt helpen en bij wie jij persoonlijk kunt aankloppen als je een restaurant voor je baas boekt, in de knoop ligt met een factuur of een ICT-probleempje hebt.

Gebruik je tijdelijke werkplek

Ook als je maar kort bij een bedrijf werkt – als stagiaire of uitzendkracht – loont het om je ‘visitekaartje’ achter te laten. Klop aan bij de HR-afdeling en vraag of je jezelf mag voorstellen en je cv mag achterlaten – ook al loopt er geen vacature. Toon je manager wie je bent – niet alleen door goed werk te leveren, maar ook door te vertellen over je professionele ambities en je vaardigheden. En leer je collega’s kennen – net zoals je dat in een vaste betrekking doet.

En jouw netwerktips? Deel ze hier en toon jezelf.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments