Eindejaarsfeesten: de do's en don'ts

Eindejaarsfeesten: de do's en don'ts Artikel
921

Organiseert jouw bedrijf een personeelsfeest dit eindejaar?  Wij bieden alvast een aantal fundamentele do's en don'ts om het met stijl te overleven.

Do's

 • Blijf professioneel.
  Hoewel bedrijfsfeesten sociale aangelegenheden zijn, is het toch belangrijk te onthouden dat het zakelijke evenementen blijven. Je gedrag moet dus te allen tijde professioneel blijven. Gebruik het eindejaarsfeest dus zeker niet om teveel stoom af te blazen, goede manieren en correcte etiquette zijn hier vereisten!
   
 • Geniet ervan!
  Werkgevers besteden heel wat geld om hun werknemers met zulke eindejaarsfeesten te verwennen. Zorg er dus voor dat je van het feest geniet en dat je waardering toont voor hetgeen het bedrijf doet voor het personeel.
   
 • Blijf positief.
  Houd alle gesprekken positief en optimistisch. Ga de hele avond niet zitten klagen, opscheppen, anderen belachelijk maken, enz.
   
 • Houd een hand vrij.
  Houd tijdens de avond steeds een hand vrij om mensen die je komen begroeten een handdruk te kunnen geven. Houd je drankje ook in je linkerhand vast, zo vermijd je een natte en koude handdruk te moeten geven.
   
 • Weet wie uitgenodigd is.
  Echtgenoten of partners maken niet altijd deel uit van de lijst genodigden van een bedrijfsfeest. Ga altijd na wie verwacht wordt eer je iemand met je meeneemt naar een bedrijfsfeest.
   
 • Netwerk!
  Een eindejaarsfeest is de perfecte aangelegenheid om te netwerken en mensen die je anders niet zou zien even te begroeten. Je kan zo je zakelijke relaties verder opbouwen en je netwerk uitbreiden. 
   
 • Bedank de organisator.
  Denk eraan de persoon die verantwoordelijk was voor de planning en de organisatie van het feest even te bedanken. Het is misschien ook aangewezen een kaartje naar het management te sturen om je waardering voor het bedrijfsfeest te tonen.

Don'ts

 • Ongepast gedrag.
  Ga dus niet met collega’s flirten, luidkeels vloeken of te veel drinken. Het eindejaarsfeest is zeker niet het geschikte moment om je carrière om zeep te helpen door iets illegaals of ongepasts te doen.
   
 • Het eindejaarsfeest niet bijwonen.
  Niet aanwezig zijn op het eindejaarsfeest van je bedrijf zou je reputatie wel eens kunnen schaden. Ga dus ter plaatse en blijf minstens een half uurtje tot een uurtje.
   
 • Ongepaste kledij dragen.
  Het bedrijfsfeest is en blijft een zakelijk evenement, conservatieve kledij is hier dus zeker aangewezen. Laat je glitterkledij en diepe decolletés voor die avond zeker in je kast liggen!
   
 • Onder invloed rijden.
  Ga na wat voor alcoholbeleid jouw bedrijf bij deze evenementen hanteert en welke maatregelen voor het personeel worden genomen: wordt er een taxi-service aangeboden, of ben je op jezelf aangewezen? Stel jezelf zeker de vraag vóór je naar het personeelsfeest vertrekt!
   
 • De hele avond over het werk praten.
  Het eindejaarsfeest is een moment om je collega’s beter te leren kennen en het werk even te vergeten. Maak dus van de gelegenheid gebruik om hen beter te leren kennen door over hun gezin, hobby’s en vrienden te praten en probeer werkgerelateerde onderwerpen te vermijden!
   
 • Het gesprek monopoliseren.
  Toon interesse in anderen door collega's te bedanken voor hun hulp en inzet tijdens het afgelopen jaar.
   
 • Excessief eten en drinken.
  Het is niet omdat de werkgever voor de drank en het eten betaalt dat je jezelf moet volproppen met al wat er aangeboden wordt. Alles met mate is hier de boodschap!

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments