Emoji's in zakelijke mails: done or not?

Emoji's in zakelijke mails: done or not? Artikel
2352

Gebruik jij emoji's op het werk? Of vind je ze absoluut niet kunnen? Hoe staan anderen er tegenover? En in welke context zijn ze wel aanvaardbaar?

Heel wat professionals beschouwen emoji's als kinderachtig en 'not done'. Anderen willen aan de hand van smileys en andere afbeeldingen of tekens hun boodschap nuanceren of sympathiek laten overkomen. Feit is dat ze steeds vaker gebruikt worden in e-mails, sms en chatberichten. Door marketeers, managers, politici en zelfs professoren.

Emoji's in privé communicatieverkeer

Geschreven communicatie mist in bepaalde situaties aan context of nuancering. Met een welgekozen uitroep- of aanhalingsteken kan je nuancering aanbrengen, maar ook emoji's ondersteunen of duiden de boodschap op een aantrekkelijke manier. Eén beeld zegt immers nog steeds meer dan 1.000 woorden.

Emoji's in professioneel communicatieverkeer

Hoe waardevol ze ook zijn binnen de privé-context, toch bleven emoji's eerder ongebruikelijk binnen de professionele context. Een situatie waarin verandering komt doordat communicatie in het algemeen informeler wordt. En doordat de emoji's een krachtig symbool geworden zijn binnen boodschappen die steeds korter en bondiger worden.

Een stukje taal

Recent onderzoek geeft aan dat emoji's een stukje taal geworden zijn. En als vervangmiddel gebruikt worden voor intonatie en mimiek om boodschappen in een juiste context te plaatsen. Zo vergroten ze de betrokkenheid en sociale verbondenheid van de zender.
  • De positieve smiley :-) is het populairst op kantoor en wordt gebruikt om complimenten en bedankjes te versterken. Of om verzoeken, correcties, afwijzingen of klachten naar werknemers en collega's toe te verzachten.
  • Als managers een negatieve emoji gebruiken :-( is dat vooral om te tonen dat ze meevoelen met een bepaald probleem.

Bedrijfscultuur

Het gebruik van emoji's hangt samen met de bedrijfscultuur: reclameagentschappen zullen bijvoorbeeld makkelijker een informele communicatievorm gebruiken waarbinnen het gebruik van emoji's past. Terwijl de banksector deze sneller zal vervangen door een aangepaste woordkeuze. Je vindt ze niet zo vaak terug in B2B-communicatie, maar wel makkelijker in B2C-boodschappen. 
 
Marketeers van hun kant, gebruiken graag emoji's in de onderwerpregel als aandachtstrekker. Zo zal bijvoorbeeld een reisbureau dat zijn onderwerp start met het symbool van een vliegtuig zeker opvallen.

Enkele tips:

  • Volg je bedrijfscultuur en gebruik enkel emoji's voor eerder informele communicatievormen.
  • Kies voor emoji's die je boodschap ondersteunen en die niet te speels zijn voor je doelpubliek.
  • Less is more: gebruik emoji's spaarzaam, zo breng je het effect ervan niet in het gedrang.
  • Gebruik liever positieve emoji's, vooral om complimenten en bedankjes te versterken.
  • Emoji's die leestekens bevatten worden meer gewaardeerd dan gele gezichtjes. Deze zijn bovendien niet op alle toestellen leesbaar.
  • Gebruik geen geanimeerde icoontjes of emoji's binnen een zakelijke context. Deze gaan een brug te ver.
 
Interessant?
Lees dan ook zeker deze artikels:
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments