Enkele logische functies van Excel onder de loep

Enkele logische functies van Excel onder de loep Artikel
0

Logische functies zijn handig om verschillende resultaten in een cel weer te geven, op basis van de inhoud van een andere cel.

Om een logische functie samen te stellen, hebben we minstens drie argumenten nodig:

  1. De test waarop de celwaarde wordt beoordeeld = de conditie;
  2. De celwaarde wanneer de test is geslaagd = waar;
  3. De celwaarde wanneer deze test niet is geslaagd = onwaar.

Enkele voorbeelden van logische functies:

IF / ALS functie

De IF-functie is een logische test die controleert of aan een voorwaarde is voldaan. Het resultaat is dan ook WAAR of ONWAAR.

In dit voorbeeld geeft de formule het woord Correct omdat de waarde in cel A1 (12) groter is dan 10. De logische test is hier dat A1 groter moet zijn dan 10 = WAAR.

AND / EN functie

De AND-functie geeft de waarde WAAR als alle voorwaarden in de logische test WAAR zijn. Als 1 of meerdere argumenten ONWAAR zijn, krijg je de waarde Incorrect of ONWAAR.

De AND-functie geeft in dit voorbeeld de waarde ONWAAR omdat 1 van de 2 criteria ONWAAR IS: A1 moet groter zijn dan 10 én B1 moet groter zijn dan 5. De waarde in B1 is echter 3, dus ONWAAR.

OR / OF functie

De OR-functie geeft de waarde WAAR wanneer 1 van de argumenten in de logische test WAAR is.

De OR-functie geeft in dit voorbeeld de waarde WAAR, omdat 1 van de criteria WAAR is: A1 is groter dan 10 = WAAR, hoewel B1 niet groter is dan 5 = ONWAAR.

Je kan niet alleen tot 255 argumenten in een logische test verwerken, je kan ook gecombineerde logische testen maken die tal van analyses mogelijk maken. Logisch, toch? :-)

Bron: Xylos

OVER DE AUTEUR

OASE by Xylos

OASE by Xylos

Xylos is marktleider op het vlak van eindgebruikersopleidingen. De afgelopen 30 jaar hebben wij meer dan 450.000 kenniswerkers opgeleid in grote en kleine bedrijven. Xylos heeft recent voor de 8ste keer op rij het Qfor kwaliteitsstatuut behaald, deze keer zelfs met een maximumscore. OASE is het online videoplatform van ICT-dienstenbedrijf Xylos. Het platform richt zich op bijscholing van de meest frequente Office-toepassingen. Op het platform vind je meer dan 1000 korte video’s terug, die gemaakt zijn door experts en maandelijkse webinars.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments