Gebruik afbeeldingen in Excel

Gebruik afbeeldingen in Excel Artikel
0

In Excel kan je niet alleen functioneel met datagegevens werken, je kan er ook ‘mooiere’ documenten mee maken, al dan niet geïllustreerd met afbeeldingen.

Net zoals in de andere Office-programma’s kan je een foto toevoegen via File / Bestand – Insert / Invoegen – Pictures / Afbeelding. Je krijgt dan volgende mogelijkheden:

Tip 1: de foto beweegt mee met de cellen

In Excel is een foto gelinkt aan de cel waarin de linkerbovenhoek van de foto zich bevindt. In dit voorbeeld links is de foto verbonden aan cel B8.

Als cel B8 verschuif, dan verplaatst ook de foto zich. Wanneer bijvoorbeeld kolom A breder wordt, dan zal de foto naar recht verplaatsen. Wanneer kolom C breder wordt, dan zal de foto hier niet op reageren.

Tip 2: de foto ‘vastmaken’ in een cel

Met hetzelfde principe als hierboven, kan je de cel qua kolombreedte en rijhoogte aanpassen zodat deze de hele foto omvat.

Klik rechts met de muis op de kolom om Column Width / Kolombreedte in te stellen en op de rij om de Row Height / Rijhoogte te bepalen.

Opgelet: de afmetingen zijn hier in punt, niet in cm!

Bekijk zeker ook de volgende opties:

1. Klik met de rechtermuisknop op de foto en kies Size and Properties / Grootte en eigenschappen uit de lijst.

2. In het paneel rechts, onder Properties / Eigenschappen kan je kiezen uit 3 opties:

  • Move but don’t size with cells / Alleen verplaatsing gerelateerd aan cellen (standaardinstelling): de foto beweegt mee met de cel maar de afmetingen van de foto veranderen niet.
  • Move and size with cells / Verplaatsing en formaat gerelateerd aan cellen: de bewegingen en afmetingen passen zich aan met hetzelfde ratio als de veranderingen aan de cel. Deze optie is minder interessant wanneer je met foto’s werkt, maar handiger als je figuren (driehoek, vierkant…) invoegt.
  • Don’t move or size with cells / Verplaatsing en formaat niet gerelateerd aan cellen: de afbeelding blijft altijd op deze plaats staan. De afstand wordt bepaald door de afstand gemeten van de bovenrand en linker marge (dus bovenkant rij 1 en linkerkant van kolom A).

Bron: Xylos

OVER DE AUTEUR

OASE by Xylos

OASE by Xylos

Xylos is marktleider op het vlak van eindgebruikersopleidingen. De afgelopen 30 jaar hebben wij meer dan 450.000 kenniswerkers opgeleid in grote en kleine bedrijven. Xylos heeft recent voor de 8ste keer op rij het Qfor kwaliteitsstatuut behaald, deze keer zelfs met een maximumscore. OASE is het online videoplatform van ICT-dienstenbedrijf Xylos. Het platform richt zich op bijscholing van de meest frequente Office-toepassingen. Op het platform vind je meer dan 1000 korte video’s terug, die gemaakt zijn door experts en maandelijkse webinars.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments