Genieten van je eindejaarsfeesten

Genieten van je eindejaarsfeesten Artikel
0

December is een drukke maand en eindejaarsfeesten kunnen een grote bron van stress zijn, als je niet goed voorbereid bent. Een paar tips om chaos te vermijden en in alle rust en plezier de feestdagen door te brengen:

 

Begin met een checklist

Noteer alle taken op papier, zodat je een overzicht hebt van wat er te doen is. Voeg daar een planning aan toe en begin op tijd aan de actiepunten.

Verdeling feestdiners

Binnen families is het vaak een discussiepunt hoe de verdeling van de feestdiners zal plaatsvinden. Zo willen bijvoorbeeld jouw ouders én jouw schoonouders iedereen bij elkaar hebben op dezelfde avond. Zoek compromissen en bedenk ook dat er in ieder geval vier feestdagen zijn: kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaar. Misschien kunnen beurtrollen uitkomst bieden.

Thuis of buitenshuis?

Eindejaarsfeesten spelen zich vaak thuis af, maar soms zijn families te groot. Gaan jullie op restaurant of in een feestzaal, reserveer dan tijdig en kies zorgvuldig het adres uit, rekening houdend met de leeftijd van de kinderen en de oudere mensen.

Stop tijdig met werken

Voorkom dat je op het werk veel extra inspanningen moet leveren, net voordat je thuis een groot kerstdiner gaat organiseren. Vraag tijdig verlof aan en neem geen last minute opdrachten aan, die je hele planning in de war sturen.

Kerstcadeaus kan je het hele jaar door kopen

Niets is stresserender dan net voor kerstmis drukke winkelstraten te moeten afstruinen op zoek naar cadeaus. Eigenlijk kan je het hele jaar door inkopen doen. Wellicht is dat ook beter voor je portemonnee, want dan kan je in alle rust promoties en aanbiedingen bekijken.
Vergeet natuurlijk niet eerst met je gasten te bepalen welke formule jullie willen hanteren: voor iedereen afzonderlijk een cadeau of een lotjessysteem? Het voordeel daarvan is dat iedereen een cadeau krijgt en dat je er maar één hoeft te kopen.

Aan tafel

Als je zelf kookt, leg de lat dan niet te hoog. Test je menu op voorhand uit of kies voor gerechten die je al eens hebt klaargemaakt. Doe zo veel mogelijk van te tevoren je boodschappen, zoals drank bijvoorbeeld. Ovenschotels, soep of koude voorgerechten kunnen erg tijdbesparend zijn, omdat je ze op voorhand kan klaarmaken.
Kook je liever niet zelf, dan bestaan er talloze formules waar je uit kan kiezen.
Je kan één of meerdere gerechten bij een traiteur halen en thuis opwarmen en serveren. Je kan ook opteren voor de formule ‘thuis uit eten’: je bent net als op restaurant, maar dan thuis! Dit is een full-service dienst waarbij je nergens meer aan hoeft te denken: de boodschappen, servies, bestek en glazen worden schoon geleverd en weer meegenomen na gebruik, de tafel wordt gedekt, de afwas wordt gedaan.
Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, maar misschien is het wel de moeite waard, om tijdwinst en rust te bevorderen.

Delegeer, delegeer, delegeer

Wat je ook doet, laat niet alles op jouw schouders rusten. Huisgenoten, kinderen en gasten kunnen gerust een handje meehelpen. Het kan bijvoorbeeld erg gezellig zijn om jouw gasten te vragen hun lievelingsgerecht in jouw keuken klaar te maken. Je bent de hele avond lekker aan het kokkerellen, iedereen hoeft maar voor één gerecht te zorgen en bovendien leer je er nog wat van. Dit schept een creatief en dynamisch sfeertje, wat vaak een welkome afwisseling is, tussen de meer traditionelere eindejaarsdiners in.

Vermijd familieconflicten

Jaloezieën, verwijten, frustraties, onbegrip, bemoeienissen, kritiek…. welke familie kent ze niet? Vermijd daarom gevoelige onderwerpen en plaats familieleden die niet overeenkomen niet in de buurt van elkaar. Doseer alcohol en neem iemand mee een luchtje scheppen, als de sfeer gespannen wordt.

Last but not least: geniet van je feest!

Het is niet erg als niet alles perfect loopt. Het gaat om het gemoedelijk samenzijn.
Denk ook een beetje aan jezelf. Eet en drink niet te veel, voorkom dus spijsverteringsproblemen of gewichtstoename. Slaap genoeg; ga sporten. Nodig eens je beste vrienden uit in plaats van familie. Ga skiën of vertrek naar de zon! Trakteer je geliefde op een bijzondere overnachting. Je hoeft echt geen overvol kerstagenda te hebben; je moet ook geen feestjes organiseren: als het goed is voor jou, zal jouw omgeving dubbel en dik van jou genieten!
 
Lees ook:
 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments