Gesprek met Patricia Van Stichel, Medical Management Assistant

Gesprek met Patricia Van Stichel, Medical Management Assistant Artikel
0

“Een diploma Medical Management Assistant biedt meer carrièremogelijkheden dan je denkt”


De hervormingen in de zorgsector en de razendsnelle digitalisering maken de rol van Medical Management Assistant des te belangrijker. Dat zegt Patricia Van Stichel, die al 26 jaar als MMA op de afdeling moleculaire geneeskunde en medische beeldvorming van het AZ Nikolaas werkt. “Wij zorgen ervoor dat artsen en verpleegkundigen zich kunnen focussen op de hoofdzaak: de zorg voor de patiënt.”

Is de job van MMA vergelijkbaar met die van een ‘gewone’ Management Assistant?

“Het administratieve aspect is voor een stuk vergelijkbaar, maar de klemtoon ligt veel meer op het medische. Als MMA beheers je in feite een extra taal, die van de anatomie, de pathologie en de fysiologie. Ook empathie speelt een grote rol. Op onze afdeling komen we bijvoorbeeld vaak in contact met patiënten die bang of bezorgd zijn. Ze hebben scans laten maken, vermoeden dat er iets aan de hand is, maar ze kennen de diagnose nog niet en zijn soms in paniek. Sommigen denken ook dat de medische beeldvorming genezend werkt, terwijl dat pas het begin is van een behandeling. We proberen hen dan te kalmeren en alles correct te kaderen, al hebben we vaak niet de tijd om met iedereen een babbel te slaan.”

Waarom koos jij voor het beroep van MMA?

“De medische wereld trok me aan, maar ik ben vooral sterk in planning en organisatie. In een job als verpleegkundige komen die aspecten niet aan bod. Zo kwam ik destijds uit bij de driejarige opleiding Medical Management Assistant. Op deze manier kan ik ook patiënten helpen, maar dan door hen administratieve ondersteuning te bieden.”

Wat houdt de opleiding precies in?

“Je krijgt zowel vakken zoals bedrijfsbeheer, als een overzicht van de anatomie, de pathologie en de fysiologie. Die basiskennis heb je nodig om als MMA aan de slag te kunnen gaan: er is simpelweg geen tijd om die zaken op de werkvloer te leren. Voor verpleegkundigen is er ook een verkorte opleiding in avondonderwijs. Zij hebben al een medische achtergrond en focussen tijdens de opleiding vooral op administratieve vakken.”

Wist je meteen waar je met je diploma aan de slag wilde gaan?

“Het eerste jaar na mijn studies werkte ik een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis, maar dat bleek niet helemaal wat ik zocht. Er was weinig contact met de patiënten, en dat is nu juist wat me zo veel voldoening geeft. Op de plek waar ik stage had gedaan - op een afdeling endocrinologie - was dat wel het geval. Ik ben toen tijdelijk naar daar teruggekeerd, om uiteindelijk te starten als MMA op een medisch-technische dienst, de afdeling moleculaire geneeskunde en medische beeldvorming. Ik werk er nu 26 jaar, nog altijd met even veel voldoening.”

Intussen geef je leiding aan een team van 17 assistants. Je taken zijn dus wat uitgebreider dan die van de doorsnee MMA…

“Patiënten inschrijven aan de balie, documenten voorbereiden, afspraken maken, verslagen opmaken, statistieken controleren, digitale beelden corrigeren en bewaren, accreditaties in orde brengen… het takenpakket van een MMA is sowieso heel afwisselend. In mijn geval komen daar nog enkele taken bij, zoals functioneringsgesprekken, overleg met andere diensten, vergaderingen met de hoofdverpleegkundige,… Ons team van 17 MMA’s is verdeeld over vier secretariaten, die fysiek verspreid zitten over de campus. Dankzij digitale toepassingen zoals RIS, een radiologisch informatiesysteem, staan we voortdurend met elkaar in contact. Bovendien werken we zeer nauw samen met de artsen en verpleegkundigen, we vormen eigenlijk een groot team dat voortdurend met elkaar overlegt.”

Je bouwde al een mooie carrière uit als MMA. Wat zijn je toekomstplannen op professioneel vlak?

“Met de vzw MeMaNas wil ik artsen, ziekenhuisdirecties, maar ook de overheid attent maken op het belang van MMA’s. Artsen, verpleegkundigen, maar ook huisartsen krijgen steeds meer administratie te verwerken, waardoor er minder tijd overblijft voor hun kernopdracht. MMA’s kunnen een groot deel van die nieuwe taken opvangen. We willen ook aandacht vragen voor opleidingen op de werkvloer. De technologie evolueert razendsnel, er komen steeds nieuwe therapieën bij, het is dus belangrijk dat MMA’s mee evolueren. We willen hen voorbereiden op de digitale revolutie en de andere veranderingen die op ons afkomen.

Tot slot willen we het diploma in de kijker zetten bij jongeren en werkzoekenden. Een diploma MMA biedt namelijk enorm veel mogelijkheden: je kan niet alleen aan de slag in een ziekenhuis of op een dokterskabinet, maar ook in de farmaceutische sector, bij mutualiteiten, rusthuizen, verzekeringen, producenten van digitale toepassingen voor de medische sector, als lesgever aan bedrijven of op een school, als zelfstandige,… Je kan ook naar het buitenland trekken of je talenkennis uitbreiden om patiënten in hun eigen taal te woord te staan. Kortom, de mogelijkheden zijn veel ruimer dan mensen denken.”

Lees ook:

Een functie onder de loep: Medical Assistant

Managementassistant in een advocatenkantoor

Werken als assistant bij een lingeriebedrijf

Sophie Jochmans combineert met succes een voltijdse job en 4 kinderen!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments