Goed gespelt of niet: antwoord op al je taalvragen

Goed gespelt of niet: antwoord op al je taalvragen Artikel
0

‘In deze email vindt je de data’s voor de eerst volgende vergaderingen’. Hoeveel fouten haal jij uit deze zin? Aan spellings- en grammaticaregels geen gebrek in de Nederlandse taal.

‘In deze email vindt je de data’s voor de eerst volgende vergaderingen’. Hoeveel fouten haal jij uit deze zin? Aan spellings- en grammaticaregels geen gebrek in de Nederlandse taal. Dat maakt het er voor jou als assistant niet makkelijk op. Foutloos schrijven is in jouw vak een must, maar soms twijfel je. Advies nodig? Check Onze Taal.

Als assistant schrijf je wat af en dat wil je foutloos doen. Wanneer je het even niet zeker weet, kun je de Taaladviesdienst van Onze Taal raadplegen. Op de website van dit taalgenootschap vind je op verschillende manieren het antwoord op je taalvraag; via de zoekfunctie, op alfabet of thema. Afkortingen, afbrekingen, tussen-n, hen/hun of dan/als; dankzij de duidelijke uitleg en de voorbeelden leer je iedere keer weer iets bij.

Trap er niet in

Waar moet je als assistant extra alert op zijn? We benoemen de drie meest voorkomende valkuilen:

1. D, t of dt

Wanneer gebruik je een d, t, of dt? Neem bijvoorbeeld: ‘Wat gebeurt er als ik op ctrl-alt-del druk?’ Hoe vaak zie je in zo’n geval niet dat het werkwoord met een d wordt geschreven? Er is een handig ezelsbruggetje: vervang het werkwoord door het woord lopen. Hoor je een t? Dan schrijf je een t achter de stam (hele werkwoord min en). 
 

2. Aanelkaar of aan elkaar

Freelancecontract, assesmentcenter, arbodienst. De Nederlandse taal kent verschillende samenstellingen die vaak ten onrechte los worden geschreven. Als een combinatie van woorden een eenheid vormt dan schrijf je dit als één woord. Soms met behulp van een koppelteken, bijvoorbeeld in het geval van kosten-batenanalyse.
 

3. Wel of geen hoofdletter?

Namen van bedrijven, verenigingen en instellingen, aardrijkskundige namen en officiële feestdagen schrijf je met hoofdletters. Opleidingen en ingeburgerde afkortingen zoals gsm krijgen tegenwoordig geen hoofdletter meer.

En, hoeveel fouten heb jij ontdekt in de eerste zin van deze blog? Het waren er maar liefst vier! De juiste schrijfwijze is: In deze e-mail vind je de data voor de eerstvolgende vergaderingen. Tot slot nog een tip: Onze Taal heeft een gratis Taaladvies-app die antwoord geeft op duizenden vragen over onze taal. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments