Handige tips en originele ideeën voor het sinterklaasfeest op het werk

Handige tips en originele ideeën voor het sinterklaasfeest op het werk Artikel
0

Organiseer je een sinterklaasfeest voor de medewerkers en hun kinderen? Met deze originele ideeën kan je meteen aan de slag.

De Sint is bijna in het land en hij kan niet wachten om al die brave kinderen te verwennen met cadeautjes. Voor veel werkgevers is zijn komst een gelegenheid om ook op het werk een sinterklaasfeest te organiseren voor alle medewerkers en hun kinderen. Maar hoe leid je zo’n feest in goede banen en zorg je ervoor dat iedereen aan het eind van de dag tevreden terug naar huis keert? Met deze handige tips en leuke ideeën kan je meteen aan de slag.

Een feest voor de kinderen

Het sinterklaasfeest is in de eerste plaats een evenement voor kinderen, en dat heeft een impact op alles. De planning, de duur en de organisatie van de activiteiten, de locatie en de voorzieningen die daar aanwezig zijn, de dag en het tijdstip van je feest, en zelfs de catering.
 
 1. Planning: Lang wachten, aanschuiven, of stilzitten om te luisteren naar de speech van de CEO, het zijn allemaal dingen waar kinderen niet van houden. Probeer ze dus te vermijden door de activiteiten vlot op elkaar te laten aansluiten en wachtrijen – bijvoorbeeld bij het uitdelen van de geschenkjes – zo veel mogelijk te voorkomen.
   
 2. Activiteiten: De komst van de Sint is natuurlijk het hoogtepunt van de dag, maar zorg ervoor dat de kinderen zich ook de rest van de tijd kunnen bezighouden. Huur een clown, een goochelaar, een poppenkastspeler of een theatergezelschap in, voorzie een kindermake-up- of tatoeagestand, of richt enkele hoekjes in waar ze kunnen knutselen en spelen. Samen een sinterklaasliedje inoefenen is een prima sfeermaker en een heel leuke manier om een grote groep kinderen te entertainen. Hou bij het plannen van activiteiten ook rekening met de leeftijd van de kinderen, want peuters hebben heel andere interesses dan pakweg een zevenjarige.
   
 3. Locatie: Of je het sinterklaasfeest nu op kantoor organiseert of elders, zorg ervoor dat de eventlocatie makkelijk bereikbaar is en voldoende parkeerplaats biedt, zodat gezinnen met kleine kinderen niet te ver moeten sleuren met kinderwagens, zakken met luiers en babyvoeding,… Zorg ook dat er ter plaatse een ruimte is om kinderen te verschonen en dat de omgeving op zijn minst veilig is voor kinderen.
   
 4. Tijdstip: Uitgeruste kinderen zijn – meestal – blije kinderen. Start je sinterklaasfeest dus niet te laat op de dag, maar bijvoorbeeld rond het middaguur. Rek het geheel ook niet te lang en hou je jonge gasten niet al te lang in spanning. Ze komen om de Sint te zien, dus hou het voorprogramma kort maar krachtig.
   
 5. Catering: Zowat alle kinderen – en veel volwassenen trouwens ook – houden van zoet. Voor één keer hoeven de hapjes bovendien niet al te verfijnd te zijn. Ga daarom voor iets eenvoudigs als pannenkoeken, koekjes, cupcakes, of – als je origineel uit de hoek wil komen – wafels op een stokje, gedipt in chocolade, suiker, of kleurrijke hagelslag.
 

De Sint ontmoeten

Heb je met de Sint afgesproken waar en wanneer hij zal verschijnen, probeer dan  vooraf ook even kennis te maken. Dat is handig om teleurstellingen te vermijden en het geeft je de kans om hem nuttige info mee te geven. Tot welke leeftijdscategorie behoren de kinderen, wat vinden ze leuk, wie zijn hun ouders en wat doen ze, en welke andere leuke dingen staan er die dag op het programma. Zo kan ook Sinterklaas zijn bezoek goed voorbereiden.

Leuke ideetjes ter inspiratie

 1. Deel kleine kartonnen mijters of capejes uit en laat de kinderen zichzelf verkleden als Sinterklaas.
   
 2. Voorzie een selfie booth waar kinderen foto’s van zichzelf kunnen maken met Sinterklaas, of van zichzelf met een baard en mijter.
   
 3. Laat de kinderen zelf figuren knutselen met marsepein: lekker en leuk om te doen!
   
 4. Voorzie een suikerspin- of popcornstand. Die valt altijd in de smaak en zorgt meteen voor sfeer.
   
 5. Laat een Spelpiet de kinderen vooraf entertainen met eenvoudige opdrachtjes: een liedje zingen, op het juiste moment in de handjes klappen, een kort gedichtje opzeggen, samen zwaaien met een vlaggetje, …
   
 6. Organiseer een speurtocht naar de "verdwenen" cadeautjes van Sinterklaas en leg een spoor van kleine (lege) cadeautjes of snoep dat de kinderen moeten volgen.
   
 7. De klassieker op sinterklaasfeestjes is een zakkenrace in ‘de zak van Sinterklaas’. Vooral leuk voor iets oudere kinderen.
   
 8. Vergeet de ouders en de thuisblijvers niet. Voorzie voor hen een kleine attentie zoals een chocoladeletter of een zakje snoep. 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments