Het belang van loonbeleid

Het belang van loonbeleid Artikel
0

De vraag naar talent klinkt luider dan ooit. De nood aan nieuwe medewerkers neemt toe, met te weinig kandidaten om al deze openstaande vacatures in te vullen. Hoe zorg je ervoor dat potentiële medewerkers graag bij jouw organisatie komen werken en hoe behoud je ze vervolgens ook? Dit doe je met een marktconform en transparant loonbeleid.

War for talent

De war for talent bereikt vandaag een hoogtepunt en cijfers voorspellen dat de krapte op de arbeidsmarkt in 2019 verder zal toenemen. 2018 was dan ook een absoluut recordjaar wat het aantal openstaande vacatures betreft. Volgens VDAB waren er in december 287.188 jobs die moesten worden ingevuld, een stijging van maar liefst 11% ten opzicht van het jaar voordien. [1]Het aantal werkzoekenden neemt af, maar het aantal vacatures blijft toenemen. [2]

De strijd om talent wordt vaak op het loonfront gestreden. Niet alleen stijgen de brutolonen elk jaar, steeds meer medewerkers genieten daarnaast van mooie extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, laptop of gsm-abonnement.

Fight for fit

Daarbij krijgen organisaties vaker te kampen met een fight for fit: het aan boord houden van talent blijkt eveneens moeilijk. De millennials worden wel eens jobhoppers genoemd, omdat ze beduidend vaker van job veranderen dan hun oudere collega’s.[3] Nu deze generatie de arbeidsmarkt betreedt, vormt het binden van medewerkers dan ook een uitdaging. Inzetten op een competitief loonbeleid zal helpen om talent aan jouw organisatie te binden.

Salaris is meer dan cash alleen

Een mooi en marktconform brutoloon blijft belangrijk om kandidaten aan te trekken en te behouden. Vinger aan de pols houden en inzichten krijgen in gangbare lonen blijft noodzakelijk zodat je loonbeleid meegroeit met de markt.

Maar de strijd gaat verder en naast salaris zijn er heel wat bijkomende mogelijkheden om zich optimaal te positioneren in deze krappe arbeidsmarkt. Work-life balance, opleiding en een fit met de waarden van het bedrijf worden alsmaar belangrijker. Flexibele verloning is in opmars: hierbij bied je als werkgever de mogelijkheid om het salarispakket deels zelf samen te stellen om zo beter in te spelen op de individuele noden van jouw medewerkers. Tot slot zijn er een aantal extralegale voordelen die eveneens toelaten om werk en privé beter te combineren. Denk hierbij aan flexibele werkuren, de mogelijkheid tot thuiswerk, een sportabonnement of een strijkdienst op het werk.

Ben je alvast benieuwd naar de gangbare lonen binnen de supportniche of wil je graag wat meer inzicht in de huidige verloningstrends? Download dan gratis de salariswijzer van Secretary Plus via salariswijzer.secretary-plus.be.

 

[1] arvastat.vdab.be

[2] Agoria (2018) Shaping the future of work – Digitalisering en de Belgische arbeidsmarkt

[3] Kowske, B. J., Rasch, R., & Wiley, J. (2010). Millennials' (Lack of) attitude problem: An empirical examination of generational effects on work attitudes. Journal of Business and Psychology, 25(2), 265-279. doi:10.1007/s10869-010-9171-8

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments