Het imago van je bedrijf tot in de kleinste details

Het imago van je bedrijf tot in de kleinste details Artikel
0

Ook de kwaliteit van dagelijkse kleine contactmomenten met klanten en leveranciers draagt bij aan de opbouw van een goede naam. Waar moet je op letten?

Ook de kwaliteit van dagelijkse kleine contactmomenten met klanten en leveranciers draagt bij aan de opbouw van een goede naam. Waar moet je op letten?
 

Het begint al op de parkeerplaats

Een eerste indruk vergeet je nooit. Je begint je al een idee te vormen vanaf het moment dat je ergens aankomt. Reserveer genoeg parkeerplaatsen voor bezoekers, zodat ze geen tijd verliezen. Zorg ervoor dat de parking goed onderhouden is en dat medewerkers hun auto niet slordig neerzetten.

 

Voortreffelijk aan de receptie

Het eerste contact aan de receptie is allesbepalend. Er moet altijd iemand aanwezig zijn en het onthaal moet zo vriendelijk en efficiënt mogelijk zijn.
Het spreekt voor zich dat orde en netheid een must is, overal waar bezoekers hun blik op kunnen werpen. Bied bezoekers iets te drinken aan als ze moeten wachten; let op hun welbevinden.

 

Dresscode: niet te sexy, niet te serieus

Het persoonlijk imago van medewerkers draagt voor een heel groot deel bij aan de algemene indruk. Kleding en make-up spelen een rol, maar zorg er eigenlijk vooral voor dat iemands algemene look strookt met het ‘mission statement’ van het bedrijf. Wat wil je uitstralen? Strakke maatpakken zijn zeker niet altijd nodig! Alles draait rond de perceptie die een doelgroep heeft over een bepaald bedrijf. Het voorkomen van medewerkers moet compatibel zijn met wat je probeert te verkopen. Een armzalig imago is altijd ondermijnend.
 

Attitude en etiquette

De regels voor uiterlijke uitstraling van medewerkers, gelden evenzeer voor attitude, houding en etiquette. Zowel verbale als non-verbale communicatie spelen mee. Overal en altijd positief praten over het bedrijf is een absolute basisregel!
 

Het juiste kaartje?

Iedereen weet wel dat visitekaartjes veel meer zeggen dan alleen de informatieve gegevens die erop gedrukt zijn. Maar hoe verzorgd en actueel zijn ze? Heeft iedereen in het bedrijf eenzelfde type kaartje of zijn er nog verouderde modellen in omloop? Deze factoren verklappen heel wat over bekwaamheid en eenheid binnen een organisatie.

 

De verpakking spreekt boekdelen

Als je brieven of pakjes opstuurt, vergeet dan niet dat de verpakking meer zegt over respect, gevoel voor kwaliteit, creativiteit en professionalisme dan je denkt. Let zorgvuldig op de kleinste details, ze zullen onmiskenbaar opgemerkt worden.
 

Aan de telefoon

De telefonist(e) is de eerste representant van de organisatie. Sta je gesprekspartners altijd op een beroepsmatige en vriendelijke manier te woord. Laat mensen niet lang wachten voor ze iemand aan de lijn krijgen. Let op de juiste muziek op het wachtbandje en vergewis je ervan dat deze niet te hard staat.

 

Ook de digitale eerste indruk telt

Wat aan de receptie of aan telefoon geldt, is online nog crucialer, omdat mensen online veel sneller en anoniemer afhaken, als iets niet meteen naar wens verloopt. Let er dus op dat website applicaties voor contact- of informatieverzoeken naar behoren werken. Stel een automatische ontvangstbevestiging op bij een contactverzoek en laat mensen niet lang wachten op een antwoord op hun vraag.
 

Sociale media

Sociale media zijn krachtige communicatiemiddelen, niet meer weg te denken uit media- en marketingcampagnes. Wees ervan bewust dat berichten of Facebook, Twitter, Instagram en andere mede bepalend zijn voor een bedrijfsimago; ook hier mag de manier waarop medewerkers zich uitlaten nooit negatief zijn.
Op de Facebookpagina van een bedrijf zullen foto’s van medewerkers doen denken dat dat bedrijf ‘warm, menselijk’ is; veel prijzen en nominaties geven de indruk van een ‘ambitieus, prestigieus’ bedrijf. Zorg in ieder geval voor een coherent en positief beeld.
Gebruik de mogelijkheden die sociale media bieden op een slimme manier. Het is soms interessanter om een echte relatie op te bouwen met fans, dan gewoonweg zo veel mogelijk fans te verzamelen (waarmee je vervolgens geen contact hebt). Denk daar goed over na.
 
Lees ook:
 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments