Het nieuwe solliciteren. Positief opvallen met sociale media

Het nieuwe solliciteren. Positief opvallen met sociale media Artikel
2080

Een doordachte brief, een degelijk cv of een paar strategische telefoontjes binnen je netwerk. Het lijken een efficiënte manieren van solliciteren, maar vallen ze op?

Hannelore pakte het – dankzij haar vriend – helemaal anders aan, en haalde met haar sollicitatie zelfs de pers. Of hoe je met een beetje durf, creativiteit en een slim gebruik van de nieuwe media de aandacht van je toekomstige werkgever meteen naar jou trekt.

Hannelore wil dolgraag als eventorganisator aan de slag. Haar vriend Jente, een verwoed gamer, beloofde haar om niet meer op de Playstation te spelen – tot zij haar droomjob vond. Omdat hij zijn nieuwe GTA-game wilde uitspelen, lanceerde Jente een website - mét een noodkreet: verlos me van Hannelore. Hierop prijst hij de professionele kwaliteiten van zijn liefje de hemel in. Zijn initiatief werd een viraal succes, en verscheen in zowat overal in de pers – on- en offline.

Benut de sociale media volop

Solliciteren? Durf verder denken dan pen en papier. Een mailing via LinkedIn, een virale boodschap op Facebook, of een goed geplaatste stunt op YouTube … ze zijn verfrissend anders, en vertellen je toekomstige werkgever veel over je persoonlijkheid.

Personal branding: toon jezelf als merk

Ga je van het platgetreden pad af? Denk dan eerst na over je personal branding. Hoe ga jij jezelf als merk verkopen? Bedenk eerst wat je van anderen onderscheidt. Presenteer die unieke persoonlijkheid, kennis en ervaring aan anderen, en link er positieve beelden of voorstellingsmanieren aan. Zo beleeft jouw (potentiële) werkgever meteen wie je bent en waar je voor staat.

Originele sollicitaties die werk opleveren

Net als bij een merk, kan je reclame voor jezelf maken, en een mini-campagne op het getouw zetten. Hieronder volgen een paar inspirerende voorbeelden van sollicitaties via de nieuwe media. Zonder uitzondering leverden de campagnes de sollicitant zijn gedroomde job op.

 • Billboard.
  De Amerikaanse Adam Pacitti huurde een billboard, met de kreet: “Mijn laatste $ 500 gaf ik aan dit billboard. Geef me alsjeblief een baan.” Op zijn site employadam.com, stelt hij in een onderhoudende video van drie minuten zijn loopbaan en kwaliteiten voor.
 • Youtube.
  Matthew Epstein plaatste een video-sollicitatie op Youtube. Het filmpje was een groot viraal succes op internet, en leverde hem een job op – niet bij Google, wél bij een andere grote speler.
 • Google Adwords.
  Creatieve copywriter Alec Brownstein plaatste een paar gepersonaliseerde Google Adwords-advertenties. Die verschenen van zodra de vijf top creative directors bij reclamebureau Y&R zichzelf googleden. Klikten ze de ad aan? Dan kwamen ze bij het cv op Bronwsteins website toe. Zijn video is meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube.
 • Pinterest.
  Wanda Catsman plaatste haar cv op Pinterest, en deelde hem via Facebook, Twitter en Linkedin. Haar visuele prikbord toonde de bedrijven waarvoor ze werkte, referenties, interesses, links naar social media en een digitaal visitekaartje met een QR-code.
 • Eigen website.
  Eline Boele gaf zichzelf 75 dagen om een nieuwe baan te vinden. Ze bouwde een frisse website, mailde haar LinkedIn-contacten aan , en vroeg haar Facebook- en Twittervrienden de link te posten. Ook stuurde ze een persbericht uit.

Omdat niet iedereen een vriendje heeft dat GTA speelt, of handig is met webdesign, nog twee andere manieren om jezelf net even anders te presenteren.

 • Infographics.
  Razend populair, en terecht. Met Infographics ziet je toekomstige werkgever in één oogopslag wie je bent, en wat je kwaliteiten en ervaring zijn. En wil je de statistieken wat opleuken? Verbind dan je koffie-verbruik aan je productiviteit.
 • Huisvlijt die eruit springt
  Of verpak jouw klassieke brief of cv helemaal anders om op te vallen. Borduur je loopbaan op lapjes stof. Of bedruk een T-shirt met een originele slogan, en de opsomming van je kwaliteiten, en schuim er netwerkfeestje mee af.

Nieuwe manieren om te solliciteren: ze vallen op, en hebben succes. Bedenk wel dat je er eerst veel tijd, energie en creativiteit in moet stoppen. En dat als je het doet, je het ook goed moet doen. Maar: de return on investment is enorm, én je beleeft meer plezier dan met pen en papier.

Bron: beaks.nl, vacature.com

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments